Lancering Pientere Tuinen bij de Rabobank Utrecht

Pientere Tuinen, het grootste participatieproject van Nederland, ging donderdag 6 april 2023 officieel van start. Het doel van het project is om met vijfduizend meetpunten in privétuinen van bestaande en nieuwe woningen data te verzamelen en op basis hiervan maatwerk te bieden aan tuinbezitters met tips en voorlichting. De eerste sensor is tijdens de aftrap geplaatst in de tuin van Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht.

De zeven organisaties die het initiatief hebben genomen voor het project Pientere Tuinen (Stichting Steenbreek, Future City Foundation, WeCity, RIVM, provincie Utrecht, NL Greenlabel en Hogeschool Van Hall Larenstein) streven naar een groenere, gezondere leefomgeving en het creëren van een groter bewustzijn en motivatie bij tuinbezitters.

Het doel van het project is om data te verzamelen en op basis hiervan meer maatwerk te bieden aan tuinbezitters met tuintips en voorlichting. Hierbij wordt de steun en medewerking gezocht van gemeenten, lokale initiatieven en stichtingen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Gezonde leefomgeving
De data die worden verzameld met de bodemsensoren in de tuinen worden samen met het RIVM geanalyseerd; tevens wordt gewerkt aan een bredere opzet om ook andere databronnen te koppelen. Denk aan luchtkwaliteit, weersomstandigheden, verkeersbewegingen en buurtkenmerken. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de factoren die een gezonde leefomgeving beïnvloeden en zo gerichtere tips te kunnen geven aan tuinbezitters. Naast de vijfduizend meetpunten worden meerjarige onderzoeksprogramma’s gestart in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lancering Pientere Tuinen
Na een warm welkom van Renée van Geel van de Rabobank, hebben wij aandachtig geluisterd naar de positieve resultaten van een onderzoek naar de relatie tussen tuingroen en gezondheid van o.a. Sjerp van Vries. Arjen Hof en Lodewijk Hoekstra vertelden vervolgens over Pientere Tuinen en het belang van vergroenen. Met Pientere Tuinen hopen wij daar concreet een steentje bij te dragen. Met de plaatsing van de eerste sensor door Lodewijk Hoekstra (Co-founder van NL Greenlabel) en Wout Veldstra (voorzitter Stichting Steenbreek) in de tuin van de Rabobank, werd het officiële startsein van Pientere Tuinen gegeven.

Met 1.000 sensoren voor de Provincie Utrecht, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Gemeente Sittard-Geleen, Rabobank, Gemeente Almere, Woningcorporatie Ymere, Gemeente Meppel, Gemeente Hof van Twente, Gemeente Sint-Michielsgestel, Gemeente Bladel, Gemeente Boxtel, Gemeente Waddinxveen, Gemeente Den Haag en Gemeente De Bilt zijn we van start gegaan. Maar wij willen graag groeien naar minimaal 5.000 sensoren in Nederland.

Meedoen?
Help je met jouw gemeente, bedrijf of organisatie ook mee? Doe je ook mee met de Pientere Tuinen? Dat kan uiteraard. Kijk op: https://pienteretuinen.nl/ en meld je aan.

Plaatsing van de eerste sensor door Lodewijk Hoekstra (Co-founder van NL Greenlabel) en Wout Veldstra (voorzitter Stichting Steenbreek) in de tuin van de Rabobank Utrecht