Landelijke mobilisatie voor Klimaatmars op 6 november in Amsterdam

Op 6 november organiseert de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van 11 organisaties, een grote demonstratie, de Klimaatmars, in Amsterdam.  Deze demonstratie vindt plaats tijdens VN klimaattop in Glasgow, waar wereldleiders afspraken maken over het aanpakken van klimaatverandering, en roept de Nederlandse overheid op tot ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. In de aanloop naar 6 november organiseren meer dan 25  lokale klimaat groepen op en rond 22 oktober diverse kleine en grotere acties om burgers te mobiliseren om deel te nemen aan de klimaatmars.

“Overstromingen zoals afgelopen zomer in Limburg zorgen nu al voor slachtoffers en in andere delen van de wereld zijn de gevolgen al veel erger dan in Nederland. We moeten nu in actie komen om de ergste toekomstscenario’s te voorkomen. De klimaatcrisis is nu.” stelt Hannah, woordvoerder van Klimaatcoalitie Nijmegen. Om zoveel mogelijk Nijmegenaren in Amsterdam te krijgen op 6 november, organiseert deze coalitie een fietsdemonstratie over de universiteitscampus, de binnenstad en langs het station. Onderweg gaan de deelnemers in gesprek met voorbijgangers. Ook in Haarlem en Wageningen worden fietsdemonstraties georganiseerd.

‘Het klimaat verandert merkbaar en mensen maken zich grote zorgen, maar de politiek doet vooralsnog veel te weinig. Overal in het land zijn groepen die op hun eigen creatieve wijze de urgentie van de klimaatcrisis en de noodzaak om in actie te komen benadrukken.’ zegt Ikram Cakir van Oxfam Novib namens de Klimaatcrisis Coalitie. Zo lanceren de klimaatcoalities van Hoorn, Alkmaar en Waterland een korte film waarin programmamaker Frank Evenblij vertegenwoordigers van de lokale groepen interviewt over de noodzaak in actie te komen. In Eindhoven vraagt de lokale klimaatcoalitie aandacht voor het klimaat en de Klimaatmars met een lopende demonstratie langs verschillende lokaties van de Dutch Design Week. In Amsterdam roepen jongeren van Fridays For Future en Jongeren Milieu Actief andere jongeren op om mee te lopen met de Klimaatmars via banners bij scholen en een mini-mars. In Zwolle is een stille tocht, in Emmen een demonstratie met een Halloween thema. In onder andere Arnhem, Delft, Leeuwarden, Eersel, Ede en Maastricht zal worden geflyerd en in Amersfoort worden lezingen gehouden over de klimaattop in Glasgow.

De Klimaatmars op 6 november zal starten op de Dam in Amsterdam. Vanaf daar zal er een route door de stad gelopen. De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, De Goede Zaak en Transnational Institute.

Steenbreek
Stichting Steenbreek is een van de organisaties die deze actie ondersteunt.