Leeuwarden wint de Operatie Steenbreektrofee     

Isabelle Diks, Tweede Kamerlid en ambassadeur van Operatie Steenbreek, heeft op de Nationale Groendag in Krimpen aan den IJssel bekendgemaakt dat Leeuwarden de Steenbreektrofee heeft gewonnen.

In totaal waren er zeven gemeenten genomineerd voor de trofee: Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Groningen, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden en Utrecht.

Winnaar
Leeuwarden is een van de icoongemeenten van Operatie Steenbreek en is al vanaf het eerste uur aangesloten. De jury vond de participatie met de buurtbewoners heel sterk. Isabelle Diks: ‘Leeuwarden heeft dit jaar een aantal leuke acties georganiseerd die heel laagdrempelig zijn en niet te belerend, waardoor de boodschap van Steenbreek op een effectieve manier wordt overgebracht. Een ander pluspunt is dat er een hele brede coalitie van diverse organisaties is opgezet, van onderwijs tot waterschap, waardoor Steenbreek heel breed wordt weggezet en beleidsmatig goed is verankerd.’

Aanmoedigingsprijs
Er kan er maar een de winnaar zijn, maar de jury was zeer te spreken over de inzending van de gemeenten Alphen aan den Rijn en besloot haar de aanmoedigingsprijs te geven. Juryvoorzitter Wout Veldstra: ‘Alphen is eind vorig jaar aangesloten en zij hebben met hun acties een vliegende start van gemaakt. Een van de pluspunten was de communicatie. Heel breed en doelgericht hebben de bewoners van Alphen kennis kunnen nemen van Steenbreek.’

Prijs
De gemeente Leeuwarden neemt van de gemeente Den Haag, de winnaar uit 2016, de wisseltrofee over. Daarnaast komt in magazine Vitale Groene Stad een uitgebreid artikel te staan over de Steenbreek acties in Leeuwarden en Alphen aan den Rijn.

Jury
De jury bestond, onder leiding van voorzitter Wout Veldstra, uit:
– Stefan Vreugdenhil, senior beleidsmedewerker bij de Vogelbescherming;
– Rik Eweg, lector aan Van Hall Larenstein;
– Linda IJmker, projectleider IVN Gelderland en Operatie Steenbreek.

Krimpen aan den IJssel
Vandaag sloot ook de gemeente Krimpen aan den IJssel aan bij Operatie Steenbreek. Wethouder Marco Oosterwijk en voorzitter Wout Veldstra tekenden beiden op de Nationale Groendag de overeenkomst. In totaal zijn er nu 53 gemeenten bij Operatie Steenbreek aangesloten.