,

Lekker naar buiten tijdens koude en donkere dagen

Nu het vroeger donker wordt, de temperatuur daalt en binnen de gezelligheid met de kerstdagen en oud en nieuw toeneemt, lijkt er weinig aanleiding om naar buiten te gaan. Toch is dat belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat mensen die minstens 2 uur per week buiten in een groene omgeving zijn, zich gelukkiger en gezonder voelen.

Hoe komt het dat groen goed is voor de gezondheid? Daar zijn verschillende redenen voor zegt omgevingspsycholoog en wetenschapper Sjerp de Vries van Wageningen University & Research. “Een vrij belangrijke reden is dat tijd doorbrengen in het groen of alleen al groen zien, ontspannend en rustgevend werkt. Als het gaat om buitengroen en een omgeving die mensen mooi vinden, kan dat leiden tot vaker het huis uitgaan, wat meer bewegen, buurgenoten tegenkomen, sociale contacten hebben en dat zijn allemaal positieve zaken voor je gezondheid en welzijn.”

Vitamine D
Dat we ons gelukkiger voelen als we buiten zijn, komt door de aanmaak van het hormoon serotonine (ook wel gelukshormoon genoemd) bij zon- en daglicht. Met die donkere maanden, als de lichtsterkte van de zon afneemt, de zon later opkomt en de dagen korter zijn, kunnen sommige mensen zelfs depressieve gevoelens (winterdepressie, winterdip) krijgen.

Zonlicht zorgt in ons lichaam ook voor de aanmaak van vitamine D dat nodig is om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Dat is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Tip: Maak een lunchwandeling
Tijdens de wintermaanden zijn de dagen korter, en is het een extra goed idee om in de lunchpauze een rondje te lopen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Minder stress
Als we buiten zijn daalt – zo blijkt uit onderzoek – de hartslag, de bloeddruk en de spierspanning al binnen enkele minuten en dat is gunstig om stress te voorkomen. Een natuurlijke omgeving heeft een positieve invloed op het opbouwen van weerstand, zegt De Vries. “Ontspannen helpt om chronische stress tegen te gaan en van stress is bekend dat het het functioneren van het immuunsysteem negatief beïnvloedt.” Door stress ontstaat een toename van de hormonen cortisol en adrenaline en dat heeft onder meer invloed op de bloeddruk en de hartslag en in een chronische situatie zelfs op het immuunsysteem.

Tip: Samen wandelen
Wie naar buiten wil kan bijvoorbeeld gaan fietsen of wandelen; wie dat in georganiseerd verband wil doen, kan kiezen uit de wandeltochten die ook in de wintermaanden worden georganiseerd.

Samen wandelen in het groen is gezond en gezellig. Daarom biedt Stichting Gezond Natuur Wandelen in tientallen gemeenten gratis wekelijkse wandelingen aan in de natuur of het groen in de stad. Mensen hoeven zich niet aan te melden, deelname is gratis. Vrijwilligers begeleiden de wandelgroep. Vooral bij ouderen zijn de wandelingen populair door het laagdrempelige karakter. Het is een eenvoudig middel om in beweging te komen en om anderen te leren kennen.