Lentetip: tegels eruit, planten erin!

Het voorjaar staat voor de deur! Gaat u in de tuin aan de slag? Met deze tips van Operatie Steenbreek Haarlem tovert u een grijze tegeltuin in 4 stappen om tot een kleine stadsoase. Door (een paar) tegels te vervangen door planten, ziet uw tuin er niet alleen een stuk groener uit. U helpt zo ook vogels, insecten en egels te overleven. En een groene tuin helpt om wateroverlast en hittestress te voorkomen.

Het klimaat verandert. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen. Het aantal extreme hoosbuien blijft de komende decennia toenemen. En in de zomer zullen we vaker last krijgen van lange perioden van hitte en droogte. Als we nu maatregelen nemen, kunnen we er als stad voor zorgen dat deze extreme weersomstandigheden niet tot wateroverlast en (gezondheids)schade leiden. Hoe? Dat is heel simpel: tegels d’r uit, planten erin! En dat hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten.

Stap 1: onderzoek de mogelijkheden

Voordat u aan de slag gaat, is het slim om voor uzelf deze 4 vragen te beantwoorden. Ligt mijn tuin het grootste deel van de dag in de volle zon, in de schaduw of is er sprake van halfschaduw? Wat voor grond ligt er onder mijn terrastegels? Hoeveel tijd wil ik besteden aan het onderhoud van mijn tuin? En: wat is mijn budget?

Stap 2: maak een plan

Als u uw eigen wensen en mogelijkheden in kaart heeft, kunt u een beplantingsplan maken. Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, kunt u uzelf een hoop tijd en moeite besparen. Denk bijvoorbeeld aan ooievaarsbek in een zonnige tuin, klimop in een schaduwrijke tuin of maagdenpalm in de halfschaduw. Bent u bang voor onkruid? Werk dan met bodembedekkers! Wilt u iets voor de natuur doen? Vraag dan bij het tuincentrum nadrukkelijk om bij- en insectvriendelijke planten.

Stap 3: tegels eruit

Bepaal hoeveel tegels u wilt vervangen door planten. Het helpt om hierbij een plattegrond te maken van uw tuin. Wrik vervolgens de tegels met een grote schep los. Plaats een paar verwijderde tegels verticaal terug en maak een opstaand randje. Zo blijft de resterende bestrating wel ‘opgesloten’. Haal ongeveer 30 centimeter terraszand weg en vul de geul met tuinaarde en compost.

Stap 4: planten erin!

Zet de uitgekozen planten in de aarde. Graaf voor elke plant een apart gat. Haal de potjes van de planten en dompel de wortels voorzichtig onder in water. Zet de plant even diep in de grond als deze in de pot stond. Druk de grond rondom de plant stevig aan. Als u alles netjes heeft geëgaliseerd, kunt u de planten nog een keer water geven.

Tip!

Op woensdagmiddag kunt u in de Haarlemmer Kweektuin terecht bij het gratis groen-in-de-stad-spreekuur van NME Haarlem en Steenbreek023. Wilt u weten hoe u uw tuin het beste groen en duurzaam kunt inrichten en onderhouden? Stel uw vraag aan hovenier Arjan de Pater of maak een afspraak via adepater@haarlem.nl.

Kijk voor meer tips voor een groenere tuin op www.steenbreek023.nl.