Liever vogels dan tegels in de tuin

95% van de Nederlanders zou meer vogels in de tuin willen, blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau GfK dat deze week is gepubliceerd door Vogelbescherming Nederland. Toch is maar liefst 40% van de tuinen bestraat en doen veel tuineigenaren zo onbewust hun best vogels uit de tuin te weren. Want tegeltuinen zijn als woestijnen voor vogels. Terwijl het zo gemakkelijk anders kan.

Alle tuinen van Nederland vormen bij elkaar opgeteld een gebied ter grootte van bijna 44.000 voetbalvelden. Potentieel een fantastisch natuurgebied. Maar in veel tuinen is het kommer en kwel en staan de natuurwaarden op een laag pitje. Maar liefst 40% van de tuinen is bijvoorbeeld bestraat. In tuinen met tegels is bijna geen ruimte voor natuur. Dat betekent geen of minder vogels, vlinders en egels. Vogelbescherming Nederland wil graag stimuleren dat mensen hun tuinen gaan vergroenen en dat de steenwoestijnen zoveel mogelijk uit Nederland verdwijnen.

Tegels eruit, groen erin
Er valt in een hoop tuinen nog veel te winnen: dus tegels eruit, groen erin! Een paar bessenstruiken aanplanten, bloeiende wilde planten zaaien, fruitbomen planten, nectarplanten kiezen, heggen in plaats van schuttingen, of als je dan wel een schutting hebt, laat er een klimop tegenop groeien. Nestkasten ophangen, een drinkplaats of klein vijvertje aanleggen. Binnen een jaar kun je met een paar strategische ingrepen het aantal vogels dat je tuin bezoekt verdubbelen. En het mes snijdt aan meerdere kanten. Zo helpen tegelvrije tuinen ook mee wateroverlast in straat, buurt of wijk tegen te gaan. Want groene tuinen houden veel meer water vast bij heftige regenval. Daardoor raakt de riolering minder snel overbelast.

Lees op Nature Today het volledige bericht