, ,

‘Maai Mei Niet’ in Groningen

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Iedereen kan daar iets aan bijdragen, namelijk door niets te doen. Tijdens de hele maand mei laten tuinbezitters gezamenlijk het gazon groeien en maaien ze minder om vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek te geven in onze groene leefomgeving.

Vooral in het voorjaar is het van belang om het uitgebreid maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. De paardenbloem is bijvoorbeeld een welkome voedselbron, geef deze een kans om te groeien. Je kunt tot tien keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien, maar slechts om de 3 à 4 weken!

Gemeente Groningen doet ook mee en geeft het goede voorbeeld
Duurzaam Groningen vraagt inwoners van de gemeente Groningen om in mei hun gras niet te maaien en hiermee meer biodiversiteit te krijgen. Zij steunt hiermee het landelijke initiatief ‘Maai Mei Niet’. Ook de gemeente zelf doet mee. Uit ervaring van voorgaande jaren bleek dat er op plekken waar in de maand mei minder gemaaid werd, er meer bloemen bloeien en meer verschillende planten en dieren voorkomen, dan op plekken waar vaker gemaaid werd.

Wethouder Natuur en Ecologie, Kirsten de Wrede: “Een maand niet maaien kan voor wel tien keer meer bijen zorgen. En die bijen zijn belangrijk voor zo’n zestig procent van onze voedselgewassen. Daarnaast zorgt langer gras voor minder droogte en warmte. Zo zitten we er dus koeler bij deze zomer. Je kunt er ook voor kiezen om niet alles te maaien, of niet alles tegelijk, dat helpt ook enorm.”

Verkeersveiligheid staat voorop. Daarom maaien ze op sommige plekken wel in mei. Ook wordt het gras rondom speelvoorzieningen gemaaid. Vanaf juni gaat de gemeente stapsgewijs terug naar hun gebruikelijke maaimethode.

Inwoners die meer willen weten over ‘Maai Mei Niet’ kunnen daarvoor terecht op de website van Duurzaam Groningen www.duurzaamgroningen.nl, het duurzaamheidsplatform van de gemeente Groningen.

Meedoen in je eigen tuin
Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? Je kan je gazon aanmelden via de website en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van de campagne (31 mei, 1 en 2 juni) jouw bloemen en kruiden in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door, zodat wij jouw nectarscore kunnen berekenen! Met al deze resultaten weten we na deze maand wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeiniet.nl 

Maai Mei Niet Nederland  is een initiatief van de Bijenstichting, Steenbreek, Flora van Nederland, Velt en lifestyle magazine Seasons.