Maai Mei Niet krijgt dit jaar een vervolg

De campagne ‘Maai Mei Niet’ krijgt na het succes in 2022 dit jaar een vervolg. De campagne is in het leven geroepen om tuineigenaren en professionals ertoe te bewegen minder en anders te gaan maaien. Vanaf nu is de website weer in de lucht, en 3 april volgt ook de toolkit.

Strak gemaaide gazons, maar ook bermen en groenstroken in de openbare ruimte zijn funest voor de natuur en alles wat zoemt. Door bijvoorbeeld om de drie à vier weken te maaien, krijgen onder meer bijen, kevers, vlinders en hommels meer voedsel. Vanaf mei vliegen er veel insecten en is er een grote behoefte aan nectar en stuifmeel als voedsel, maar in kort gemaaid gras is weinig voedsel beschikbaar.

De titel van de campagne slaat daarom op het advies voor tuinbezitters om in de maand mei (een deel van) het gazon niet te maaien. ‘In de pilot van 2022 werden 708 gazons aangemeld, daar willen we dit jaar ver aan voorbij gaan. Ook willen we de professionals meer betrekken en informeren over ecologisch maaibeheer’, aldus Dominique van de Kamp, campagneleider van Stichting Steenbreek.

Expertmeeting 18 april
Stichting Steenbreek organiseert maandelijks een expertmeeting voor professionals en andere geïnteresseerden. Op 18 april om 15:45 praten we je in 3 kwartier bij over de campagne Maai Mei Niet en hoe je tuinbezitters hierbij kunt betrekken. Yacine Ryckebusch van Velt is de expert tijdens deze meeting. Yacine geeft uitleg over de mogelijkheden van de campagne en zal ook je vragen beantwoorden. Meld je aan via deze link

Biologische bloemzaadzakjes uitdelen?
Indien er vraag is naar biologische bloemzaadzakjes om uit te delen tijdens de campagne, zijn deze te bestellen via Steenbreek (info@steenbreek.nl). Kosten per zakje zijn ongeveer €1,- en bedrukt met het logo van de campagne. Besteld vóór 3 april is 5 mei geleverd. Deze actie gaat door als er in totaal minstens 2000,- zakjes worden besteld.

Meedoen voor de Nectarscore 
Voor tuinbezitters is het uitgangspunt van Maai Mei Niet een simpele manier om kennis te maken met de positieve gevolgen van minder maaien in de eigen tuin. Iedereen kan meedoen, simpelweg door het gazon aan te melden via de website. De deelnemer ontvangt dan ook tips om mee te doen. Daarnaast kunnen deelnemers de nectarscore laten bepalen door in het laatste weekend van mei de kruidachtige planten op één vierkante meter van het gazon te meten en dat door te geven. Hierna ontvangt men de persoonlijke nectarscore.
Op de campagnesite worden alle resultaten van Nederland gebundeld en wordt na de maand mei niet alleen duidelijk wat er groeit in de omgeving, maar ook hoeveel extra wilde bijen dit voorjaar zijn geholpen met overleven. Deelnemers kunnen hun resultaat via social media delen met #maaimeiniet. Op de site www.maaimeiniet.nl kunnen belangstellenden zich weer aanmelden voor deelname.

Initiatiefnemers 2023 met EW als mediapartner
Maai Mei Niet 2023 wordt in Nederland georganiseerd door EW MagazineBijenstichting, Flora van Nederland, Velt en Stichting Steenbreek. EW Magazine sluit dit jaar voor het eerst aan als mediapartner. Redacteur Liesbeth Wytzes: ‘Het moet beter met de biodiversiteit in Nederland. Laat het gras eens staan, zodat er bloemen opkomen en insecten meer ruimte krijgen. Er zijn 5 miljoen tuinen, in totaal 30.000 hectare. Maar de Nederlandse tuin bestaat voor 36 procent uit vegetatie: iets meer dan een derde is dus groen. Dat moet beter kunnen.’