Maaitips voor ‘Maai Mei Niet’

Laat je gazon groeien in mei, tel het laatste weekend van mei jouw bloemen in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door. Zo wordt jouw Nectarscore berekend! Met alle resultaten van Nederland weten we na deze maand wat er groeit in onze omgeving en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven.

Wil je graag meedoen? Goed nieuws: je kunt gewoon achterover leunen, want je bereikt het meest door minder te doen (en daar mag je nu in april al mee starten). Geef je tuin op via www.maaimeiniet.nl.

We geven je hier alvast de volgende 4 maaitips:

 1. Kies de juiste maaiplek
  Kies de plek achter in je tuin zodat je er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die je niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo overbelast je je grasmaaimachine niet.
 2. Maai creatief
  Wie zegt dat alles strak moet? Maai het gazon in figuren (bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken). Gefaseerd maaien is ideaal: als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.
 3. Vermijd pesticiden en bemest niet
  Chemische bestrijdingsmiddelen zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor jezelf. Als je niet bemest zal de groei van je gazon vertragen en krijgen bloemen meer kansen!
 4. Speel met de lengte van je gras
  Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en mosvorming, en dieren vinden er een schuilplaats of planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waar je loopt en maai de andere stukken minder frequent, zodat alles mooi in bloei kan komen. Sommige stukken maai je bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september.

Wil je iets extra’s doen? Dan kun je voorbereidingen treffen in het voor- én najaar!

 • Voorjaar: zaai een biodivers zadenmengsel
  Je kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei!). Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit kunnen ze zich verder verspreiden door de tuin. Belangrijk is om dan wel gifvrije zaden te gebruiken. Die zijn hier ook online te koop.
 • Najaar: plant (gifvrije) bloembollen
  Plant in het najaar (gifvrije) bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar en voedsel bieden voor de hommels, want dat zijn de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is alvorens te maaien. De bol haalt er nog cruciale voeding uit. Maai tot die tijd eromheen.