Maria Montessori inspireert tot vergroenen

Op 31 augustus 2020 was het 150 jaar geleden dat Maria Montessori geboren werd. Deze grondlegger van het huidige Montessori-onderwijs, inspireert de Montessorischool Nijmegen-Oost nog steeds. Directeur Ilse Buijtels legde tijdens de opening van het groene schoolplein uit dat Maria het belangrijk vond dat leerlingen natuur konden ervaren. En dat is precies wat nu met het nieuwe schoolplein kan. Wethouder van Onderwijs, Welzijn en Zorg, Grete Visser vulde daarop aan dat je ook “blij en gezond” wordt van groen! Samen met de leerlingen opende zij het nieuwe groene schoolplein.

Door de aanleg van een groen schoolplein hebben de leerlingen meer mogelijkheden om ervaringen op te doen in de natuur. Clustermanager Jacqueline van het KION, onderdeel van het kindcentrum, ziet dat kinderen nu uitgedaagd worden tot ander spel dan enkel ‘op en neer rennen’. Er is meer ruimte om je te verschuilen of te klimmen. Wat de aanpak van deze school bijzonder maakt, is dat alle kleuterlokalen een buitendeur hebben gekregen. Hierdoor kunnen de kleuters gemakkelijk óp het groene schoolplein, in de frisse buitenlucht, les krijgen.

Groene boost
Na een lange aanloop is het schoolplein een heel stuk groener geworden. De subsidie van de provincie Gelderland en de ondersteuning vanuit de gemeente Nijmegen, de Bastei en Operatie Steenbreek, heeft een boost gegeven om het schoolplein sneller groener te krijgen. Er waren al plannen en financiën en ook initiatieven van ouders en kinderen, maar dat alleen was niet genoeg voor een sterke impuls. Ruim 2200 tegels maakten plaats voor groen.

Trots
De medewerkers van de school zijn ontzettend blij en trots dat ze nu een mooi groen schoolplein hebben. Siward van der Velden van ‘Natuurlijk van der Velden’ heeft samen met leerkrachten, leerlingen en de directeur Ilse Buijtels het ontwerp gemaakt. Het oorspronkelijke idee was om alleen het kleuterplein te vergroenen, maar er is óók al een mooi begin gemaakt met het grote plein voor de hogere groepen. Er zijn nog volop aanvullende ideeën voor de beide pleinen. Die probeert de school stapsgewijs te realiseren. Het is goed om nog iets te wensen over te hebben!

Twaalf groene schoolpleinen
Mede door de subsidie van de Provincie Gelderland gaan steeds meer scholen in Nijmegen aan de slag met een groen schoolplein. De stad is inmiddels 12 groene schoolpleinen rijker! En er zijn ook nieuwe schoolpleinen op komst. Een groen plein kent vele voordelen. Bij zware regenbuien zakt het regenwater gemakkelijk in de grond en komen schoolpleinen niet blank te staan. Met de stijgende temperaturen in de zomer biedt een groen schoolplein koelte en kan er toch lekker buiten worden gespeeld. Bovendien is groen gezond en biedt het de natuur ruimte. Een groene revolutie is gaande onder het motto van Operatie Steenbreek: ‘Stenen eruit, GROEN erin!’. De afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME), van De Bastei ondersteunt scholen in het proces naar een groen schoolplein.

Foto: Geert Timmer