Meer vogels in de tuin: de 3 V’s

Veel mensen vinden het leuk en gezellig wanneer er vogels in hun tuin te zien zijn. Het is opvallend dat lang niet alle tuinen fijne plekken zijn voor vogels om daar te zijn. Een versteende tuin is daar een goed voorbeeld van. Met enkel een vetbol ophangen of vogels bijvoeren in een versteende tuin trek je geen vogels die in je tuin verblijven.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een tuin zo inricht dat vogels er graag verblijven? ‘Veel mensen voeren in de winter vogels, omdat ze het gezellig vinden wanneer er leven in hun tuin is. Belangrijke voorwaarden voor vogels om in een tuin te zijn, is dat er voldoende voedsel is, dat het er veilig is en dat de vogels zich kunnen voortplanten’, vertelt Marjanne Klok de Vogelbescherming. Hoe kun je daarvoor zorgen? Door stenen te vervangen door planten. Marjanne: ‘Planten die geschikt zijn, zijn besdragende planten, planten die insecten aantrekken en die bescherming bieden. Belangrijk in de keuze van de beplanting is dat je het jaarrond voedsel en schuilgelegenheid te bieden hebt.’

  1. Veiligheid
    Veiligheid creëer je door bijvoorbeeld een stekelige struik in de tuin te plaatsen. ‘Wanneer een sperwer of ander roofvogel over vliegt, kan de tuinvogel daar de bescherming zoeken. Wanneer je bijvoert, is het belangrijk dat je dit niet op een open plek – zoals in het midden van een grasveld -aanbiedt, maar bijvoorbeeld dichtbij een struik waar de vogel het voedsel veilig kan opeten.
  2. Voortplanting
    Zeker nu onze huizen steeds beter geïsoleerd worden, hebben sommige tuinvogels een nestkastje nodig om te broeden voor de voortplanting. Denk bijvoorbeeld aan de koolmees, maar andere hebben juist struiken nodig, zoals de merel. Deze broedt graag in hagen of in klimop.
  3. Voedertip
    Wanneer je wilt bijvoeren, biedt dan geen vetbollen in van die groene netjes aan. In dit plastic materiaal blijven de vogels nog weleens hangen met hun pootjes waardoor ze niet meer kunnen vliegen en uiteindelijk doodgaan.

Meer inspiratie

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer vogels in de tuin? Ga voor praktische en laagdrempelige tips naar:

Merel zittend in Cotoneaster tijdens de herfst; Blackbird perched in Cotoneaster during autumn