Meer voorlichting over vergroening op scholen
Er moet op scholen meer voorlichting komen over vergroening. Dat blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek heeft gehouden onder bijna 1100 tuin- en balkonbezitters. Ruim 80 procent van de ondervraagden pleit voor meer aandacht voor vergroenen op scholen.
Het onderzoek onder tuin- en balkonbezitters wordt jaarlijks uitgevoerd. Stichting Steenbreek wil hiermee inzicht krijgen in de mening van tuin- en balkonbezitters over onder meer het klimaat, het vergroenen van de leefomgeving, biodiversiteit en welke bijdrage zij kunnen leveren om klimaatverandering tegen te gaan.
Waterprijs
Dat er op scholen meer voorlichting over vergroening komt, vinden vooral mensen met een minimum- tot modaal inkomen en mensen uit de drie grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag). Ongeveer de helft van de Nederlanders (55%) vindt dat tuin- en woonprogramma’s op TV een positieve invloed hebben op vergroening.
Het merendeel van de respondenten (73%) vindt niet dat het verhogen van de waterprijs de enige manier is om waterverbruik in de tuin te verminderen. Dit is wel minder dan in 2023 (77%).
Het onderzoek dat eind vorig jaar werd gehouden onder 1058 tuin- en balkonbezitters, wees ook uit dat bijna de helft van de tuinen voor een kwart is betegeld. Tuinen in het noorden van Nederland zijn het minst vaak betegeld (77%); in de drie grote gemeenten worden tuinen het vaakst (bijna) helemaal betegeld (14%). Vergeleken met 2023 stijgt het aandeel helemaal betegelde tuinen in bijna alle regio’s licht.
Rust wordt als het grootste genot van een tuin (37%) of balkon (58%) ervaren. De grootste ergernis van tuinbezitters is ongedierte, terwijl de mensen die een balkon hebben vooral moeite hebben met het onderhoud.
Klimaatprobleem
Een groot deel van de Nederlanders erkent dat er een klimaatprobleem is (79%) en de meerderheid van de ondervraagden weet dat het vergroenen van een tuin of balkon beter is voor het klimaat (91%) en de biodiversiteit (89%). Van de respondenten maakt bijna driekwart (72%) zich zorgen over de terugloop van de mix van diersoorten en beplanting (biodiversiteit).
Vragenlijst
Het onderzoek werd door Multiscope online uitgevoerd en bestond uit een vragenlijst met 35 vragen. In totaal hebben 2039 respondenten de vragenlijst volledig ingevuld. Dit aantal is vervolgens teruggebracht naar 1058. De respondenten waren 18 jaar en ouder en in het bezit van een tuin of balkon.