Nationale stemronde De Boom van het Jaar 2023 van start

Wordt het de Mondriaantaxus, de Kabouterboom of de Marialinde? De zilveresdoorn die meegroeide met een jonge gemeente of de eik die werd gered dankzij een petitie? De boom bij het monument of juist op de begraafplaats? De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2023 is gestart. Ook dit jaar heeft de jury uit alle inzendingen twaalf bomen (een voor elke provincie) genomineerd. SBNL Natuurfonds in Leersum organiseert deze verkiezing voor het zesde jaar op rij.

De Boom van het Jaar 2023 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een legende, een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn om gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de 220-jarige en bedreigde Markiezeneik op het Landgoed Amelisweerd in Utrecht de nationale titel.

Iedereen kan stemmen
Van 4 september tot en met 16 oktober (12.00 uur) kan iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2023. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year 2024. Deze bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

Hieronder een kort overzicht van de genomineerden per provincie.

1. Drenthe: De solitaire eik (Hollandscheveld)

2. Flevoland: De boom die meegroeide (Zeewolde)

3. Friesland: De Moordboom (Balk)

4. Gelderland: De Kabouterboom (Beek)

5. Groningen: De populier van Graaf Adolf (Heiligerlee)

6. Limburg: De Huuskesboom (Libeek)

7. Noord-Brabant: De Marialinde (Oisterwijk)

8. Noord-Holland: Boom geeft lucht (Zaandam)

9. Overijssel: De Domineeseik (Heemse)

10. Utrecht: De rode beuk van de baroniestad (IJsselstein)

11. Zeeland: De Mondriaantaxus (Domburg)

12. Zuid-Holland: De Poortwachter van het Verleden (Numansdorp)

Over SBNL Natuurfonds
SBNL Natuurfonds zet zich in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particuliere grondbezitters en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning voor individuele projecten en stimuleert wetenschappelijk onderzoek vanuit verschillende fondsen. Daarnaast beheert zij ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een ANBI.