Nationale Tuinweek van 10 t/m 18 juni

De Nationale Tuinweek, een initiatief van Groei & Bloei,  vindt dit jaar plaats van 10 t/m 18 juni. Het thema is “Leef je uit met Kruiden”. ‘Het doel van deze week is om aandacht te vragen voor het belang van groene in plaats van versteende tuinen. Dit sluit mooi aan bij Operatie Steenbreek’, aldus Ad Maarsse, voorzitter van de Nationale Tuinweek.

‘In 2014, toen de eerste tuinweek plaatsvond, werd de actie “Tegel eruit, plant erin” geïntroduceerd. Deze actie is nog altijd een belangrijk onderwerp tijdens deze week.  Om daar de aandacht voor te vragen, kan men bijvoorbeeld tijdens de Nationale Tuinweek op zaterdag 10 juni bij alle Intratuinvestigingen in Nederland een tegel inleveren voor een plant. ‘Het is een ludieke actie die de afgelopen jaren erg succesvol was en bijdraagt aan het bewustzijn van de waarde van een groene tuin’, aldus Maarsse.

Operatie Steenbreek
Gezien de vele raakvlakken als het om de vergroening van de tuinen gaat, is de samenwerking met Operatie Steenbreek geïntensiveerd. Zo neemt Groei & Bloei zitting in de werkgroep van Operatie Steenbreek. Ad Maarsse: ‘De oproep aan de deelnemende gemeenten van Operatie Steenbreek is dan ook, maak gebruik van deze week. Dit is hét moment om samen met gemeente, bedrijfsleven, bewoners en met de leden van Groei & Bloei actief aan het werk te gaan in de tuin. Haal de stenen eruit en plant er groen in. Daarnaast genereert deze week ook veel publiciteit, met name in de regionale media.’

Voorbeeld actie
Een voorbeeld van een gemeente die vorig jaar activiteiten heeft georganiseerd tijdens de Nationale Tuinweek, in samenwerking met Groei & Bloei, was  Amersfoort. In de wijk Soesterkwartier vond toen de succesvolle actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ plaats. Bewoners konden een tegel uit hun tuin inleveren. Per ingeleverde tegel kregen ze daar een plant voor terug. Bij het uitdelen van de plantjes werd  tevens advies gegeven over de inrichting en onderhoud van de groene tuin.

Via de website van Groei & Bloei kun je zien of er in jouw gemeente een afdeling actief is.’

Tekst:
Roel van Dijk