Natuur aan het werk op bedrijventerreinen

Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van een groene bedrijfsomgeving. Tijdens het event Nextdoor Nature staan best practices en advies op maat centraal.   

Vitale werknemers, hogere vastgoedwaarde, bijdragen aan biodiversiteit en het tegengaan van hittestress of wateroverlast. Het zijn een aantal redenen voor bedrijven om hun terrein te vergroenen. Biodiversiteit op de bedrijfsomgeving was de insteek van het Europese project Interreg – 2B Connect. Binnen dit vierjarig project wordt het B2B-event Nextdoor Nature georganiseerd, met een keynote door Koert van Mensvoort over hoe natuur en technologie versmelten. Het event, op 7 november 2019 op Flight Forum in Eindhoven, geeft bovenal advies en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Bedrijventerrein Flight Forum is een van de vier koplopers die zich tijdens het event presenteren. De ruimten tussen de kantoorgebouwen worden de komende maanden heringericht; asfalt maakt grotendeels plaats voor ruim opgezet groen. De plantvakken worden voorzien van een uitgekiend ondergronds retentie- en infiltratiesysteem. “Die groene omgeving is prettig voor werknemers, biedt meerwaarde voor het vastgoed en versterkt het vestigingsklimaat voor toekomstige bedrijven”, motiveert directeur Rob van Midden deze aanpassingen.

Andere koplopers op het event zijn Wienerberger, Shell en Heineken. “Heineken heeft zelf veel ruimte en heeft daar fors ingezet op biodiversiteit”, vertelt Robbert Snep, onderzoeker aan Wageningen University en een van de experts van het 2B Connect-programma. “Dat inspireert: op het naastgelegen terrein met MKB-bedrijven is nu ook een hele serie maatregelen genomen ter vergroening.”

Er is volgens Snep voor alle soorten bedrijventerreinen iets te winnen. “Op de ene plek is dat een vlindertuin waar werknemers tijdens de lunch kunnen wandelen, op de andere plek zet je groen heel effectief in om hittestress te voorkomen.” Zelfs met beperkte ruimte is winst te behalen. Snep: “Insecten hebben niet zoveel ruimte nodig, maar zijn wel heel belangrijk.”

Op het event kunnen ondernemers en eigenaren een quickscan laten maken door experts van 2B Connect. Die scan geeft direct inzicht in de mogelijkheden op het eigen terrein.

Nextdoor Nature, 7 november 2019, 14.30-18.00 uur. Heeft u interesse om aanwezig te zijn? Stuur een mail naar kwartiermaker@flightforum.nl.