Nederlandse Tuinenstichting sluit zich aan bij Operatie Steenbreek 

De Nederlandse Tuinenstichting (NTs) heeft zich onlangs aangesloten bij Operatie Steenbreek. De doelstellingen van de NTs sluiten naadloos aan bij die van Operatie Steenbreek. Beide organisaties streven immers naar een zo groen mogelijke leefomgeving met kwaliteit.

De Nederlandse Tuinenstichting zet zich sinds haar oprichting in 1980 in voor de  instandhouding van bestaand waardevol groen en stimuleert onder meer met haar  project “​Sociaal Tuinieren​”, ​ook “nieuw” groen.  ‘Ons project Sociaal Tuinieren heeft tot doel dat tuinen die destijds onderdeel van het  ontwerp van de wijk waren door gebrek aan onderhoud verstenen en daarmee het  leefklimaat in de wijk verlagen’, zegt ​Hein Krantz​, voorzitter van de NTs. ‘De NTs doet dit  project samen met de woningbouwvereniging en de bewoners.’

Bewust maken
Operatie Steenbreek heeft als doel het tegengaan van de verstening in de particuliere  tuin. ​Wout Veldstra​, voorzitter van Operatie Steenbreek: ‘We willen de bewoners  bewust maken van de nadelige gevolgen van te veel steen in de tuinen. Stenen tuinen zijn immers slecht voor de biodiversiteit en voor de klimaatverandering. Meer groen  in de tuin zorgt voor meer leven, voor wateropvang en – niet onbelangrijk – voor  verkoeling.’

Groen erfgoed
De Nederlandse Tuinenstichting (NTs) zet zich samen met haar achterban in voor het  bewaken van het groene erfgoed, het stimuleren van tuinbezoek en het vergroenen  van gemeenten. Daarnaast zorgt de NTs voor aandacht voor nieuwe bijzondere  tuinen: het erfgoed van de toekomst.
Operatie Steenbreek is officieel in 2015 van start gegaan. Bij de oprichting van de  stichting waren er vijf gemeenten aangesloten (Groningen, Leeuwarden, Amersfoort,  Eindhoven en Den Haag). Inmiddels is dit aantal uitgegroeid naar een kleine tachtig  gemeenten.

Door nauw te gaan samenwerken kunnen Operatie Steenbreek en haar partners en  de NTs met haar donateurs en vrijwilligers het verschil maken en zorgen voor een  groene, klimaatbestendige en gezonde samenleving.