Nissewaard vervangt 20 kilometer aan beschoeiingen langs het water

De komende 4 jaar vervangt de gemeente Nissewaard 20 kilometer aan beschoeiingen langs het water. Deze vervanging is onderdeel van een grote vervangingsopgave. De gemeente Nissewaard  probeert die opgave zo goed mogelijk te koppelen aan maatschappelijke doelen. Dat biedt inspiratie.

Deze beschoeiingen liggen langs ruim 500 particuliere tuinen en bij een aantal sloten en singels. Hierbij werkt Nissewaard nauw samen met waterschap Hollandse Delta.

Het vervangen van de beschoeiingen is gelijk een goed moment om ook naar mogelijkheden te kijken voor het vergroenen van de tuinen. In het kader “we zijn dan toch al in de tuin” maakt Nissewaard als beheerder van de gemeenschappelijke buitenruimte de koppeling met het vergroenen van de tuinen.

Bewoners kunnen namelijk direct kleine aanpassingen aan hun tuin laten doen door de aannemer, die ook de beschoeiing aanpakt. Doel van de aanpassingen is om de tuin voor te bereiden op veranderingen van het klimaat. Bewoners kunnen bijvoorbeeld kiezen voor meer groen bij inlevering van tegels, voor een regenton of een insectenhotel. Daarnaast stimuleert Nissewaard de bewoners om zelf nog meer maatregelen uit te voeren, eventueel direct met de aannemer.

Onlangs gaven wethouders Jan Willem Mijnans en Igor Bal, samen met heemraad Anne Mollema, officieel de aftrap van dit beschoeiingsproject.