NK Tegelwippen van start in Nijmegen en Assen

Maandag 21 maart was niet alleen het begin van de lente, maar ook de aftrap van het NK Tegelwippen. In Steenbreekgemeenten Nijmegen en Assen vond de eerste wipactie van 2022 al op de eerste dag van het NK plaats. Wie de meeste tegels per inwoner wipt, wint de gouden tegel.

 Nijmegen trapt af in de Wolfskuil
De Wijkfabriek is dé wijkplaats in de Wolfskuil. Hier kunnen buurtbewoners komen bijpraten, lunchen of flexwerken. Ook vinden hier regelmatig culturele en muzikale activiteiten plaats. Maar de Wijkfabriek is ook een centrum dat nog omgeven is door een grote hoeveelheid stoeptegels. Hier komt verandering in! Steenbreek-tuinadviseur Ine Voets heeft een ontwerp gemaakt voor meer groen rondom de Wijkfabriek. En om dit te kunnen realiseren, zijn vandaag de eerste tegels gewipt zodat er plaats komt voor bloemen en planten.

Wethouder Bert Velthuis wipte de eerste tegel op de zonnige ochtend. Samen met buurtbewoners zijn er niet alleen tegels gewipt, maar werden er ook groene initiatieven bedacht om de wijk mooier en groener te maken. Tevens kregen de bewoners een plantje mee voor in hun eigen tuin.

Woon je in Nijmegen, laat dan je tegels kosteloos ophalen door de Tegeltaxi wanneer je een groene tuin gaat aanleggen. Of laat je adviseren door een van de tuinadviseurs, hoe jij jouw tuin het beste kan inrichten. Kijk voor meer informatie op www.steenbreeknijmegen.nl.

Beeld: David van Haren

Assen geeft startschot NK Tegelwippen op de Maria in Campis
Ook Assen gaat opnieuw de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Wethouder Bob Bergsma gaf het startschot voor het seizoen van 2022 op RKBS Maria in Campis. Samen met de leerlingen van groep 6,7 en 8 plantte hij bijvriendelijke struiken en planten op het schoolplein. Ook kregen alle leerlingen een tegelwippertje; een ouderwets ‘happertje’ waarmee kinderen leren hoe ze hun eigen huis, tuin of balkon kleurrijker en groener kunnen maken. Vandaag en morgen worden deze tegelwippertjes op alle basisscholen in Assen uitgedeeld. Met de bijbehorende zonnebloemzaadjes kunnen ze meedoen aan de zonnebloemwedstrijd.

Wethouder Bob Bergsma: “Assenaren kunnen hun gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Assen. Na deze aanmelding kunnen tegels gratis ingeleverd worden bij het Milieupark. Om het inleveren nog makkelijker te maken, rijdt er in het voorjaar en najaar door heel Assen een tegeltaxi rond.” Woon je in Assen, kijk dan voor het aanmelden, alle voorwaarden en de ophaaldagen op www.duurzaamheidscentrumassen.nl/nk-tegelwippen. Het Duurzaamheidscentrum Assen organiseert de komende maanden allerlei acties onder de campagne ‘Ga voor groen! Dit kun jij doen.’

Draag bij in je eigen huis, tuin en balkon
De gemeente is in de openbare ruimte aan de slag, en inwoners kunnen meedoen door stenen te vervangen door groen, regenwater op veilige plekken op te vangen en schoon regenwater te benutten. Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober 2022.