NK Tegelwippen weer van start in Nijmegen

De aftrap van het NK Tegelwippen in Nijmegen was op dinsdag 21 maart bij de Broederij in Lindenholt. Vrijwilligers van de groengroep wipten daar in totaal 250 tegels uit het terras die plaatsmaken voor groen. Nijmegen gaat de strijd aan met minstens honderd andere gemeenten. Wie de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel.

Hoe meer tegels je vervangt door bloemen, struiken en bomen, hoe minder overlast er is door het klimaat dat verandert. Tijdens warme zomerweken heb je minder last van hitte en na een hoosbui is het minder nat. Een groene omgeving trekt ook vogels en vlinders aan. Minder stenen en meer groen ziet er ook meteen een stuk gezelliger uit. Hoe dan ook: kijk eens goed in je tuin waar je tegels kunt vervangen door groen. Dat is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Broederij
De start van het NK Tegelwippen was dit jaar bij de Broederij in Lindenholt, een creatieve broedplaats en ontmoetingsplek. Op deze sfeervolle en gezellige plek en in de tuin waan je je in de natuur, midden in een woonwijk. “Wij hebben groen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met onze deelname aan het NK Tegelwippen willen we het goede voorbeeld geven”, vertelt Gidy van Gaans van de Broederij. Samen met vrijwilligers haalde hij een deel van de tegels uit het terras om plaats te maken voor groen.

Tuinbrigade
Gidy is coördinator van de Tuinbrigade, een samenwerking tussen drie woningbouwcorporaties, Bindkracht10, de gemeente Nijmegen en de Broederij. Twee keer per week trekt hij met vrijwilligers de wijk in om verwaarloosde tuinen op te knappen. Vaak beginnen ze eerst met opruimen, daarna zetten ze in overleg met de bewoner planten in de tuin. Deze planten komen uit de asieltuin van de Broederij. Hierin staan planten en stekjes die buurtbewoners en organisaties uit de wijk hebben afgestaan. Woon jij in Lindenholt en wil je ook aan de slag bij de Tuinbrigade? Kijk op www.debroederij.nl.

Tegelophaaldagen DAR
Inwoners van Nijmegen laten hun tegels kosteloos ophalen tijdens de Dar tegelophaaldagen of door de Steenbreek tegeltaxi wanneer je een groene tuin gaat aanleggen. Of laat je adviseren door een van de tuinadviseurs, hoe jij jouw tuin het beste kan inrichten.

www.steenbreeknijmegen.nl