Nominaties bekend voor de Steenbreektrofee

De juryleden van de Steenbreektrofee hebben dit jaar weer zeer uiteenlopende inzendingen uit heel het land mogen beoordelen. Dit aan de hand van de criteria: ontstening, biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid. Vanuit de inzendingen zijn 6 projecten genomineerd voor de Steenbreektrofee 2022 verdeeld over de categorieën maatschappelijke initiatieven en professionals.

“De jury was blij verrast met de enorme energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van onze leefomgeving. De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes”.

Dit jaar zijn 6 projecten genomineerd voor de Steenbreektrofee:

Maatschappelijke initiatieven

  • Groengroep Groenoord Zuid Leiden
  • Groene weelde aan het Haegsch Hof Den Haag

Professionals

  • De Straatboer Make-Over Zwolle
  • Wijkpark Cromvliet Den Haag
  • Ontstenen en Vergroenen Hoornse Meer Groningen
  • Vergroenen componistenbuurt Quirijnstok Noord Tilburg

Groene weelde aan Haegsch Hof is een project van bewoners om een plein hittebestendig te maken. De jury is onder de indruk van de samenwerking ‘met en tussen bewoners in een lastige omgeving’.

In de categorie Maatschappelijke Initiatieven is ook Groengroep Groenoord Zuid in Leiden genomineerd. Bewoners fleuren boomspiegels op en planten onder meer fruitbomen. Daarvan zegt de jury dat het indrukwekkend is dat het project al tien jaar loopt en draait op vrijwilligers.

In de categorie Professionals krijgt Wijkpark Cromvliet in Den Haag complimenten van de jury. Dat park is klimaatbestendig, groen en levendig gemaakt. Er zijn veel zitjes, speelplekken en wandelpaden bijgekomen. ‘Zo moet het’ en ‘Mooie samenwerking tussen professionals’.

In Zwolle is De Straatboer Make-Over genomineerd. Daar wordt vergroend in versteende tuinen van sociale huurwoningen met uitgedund plantgoed van bedrijfstuinen, stekjes van particulieren, en overschot van hoveniers.

Ook in de categorie Professionals is genomineerd Ontstenen en Vergroenen Hoornse Meer in Groningen, waar stenen zijn ingeruild voor groen, en Vergroenen componistenbuurt Quirijnstok Noord in Tilburg. Van beide projecten zegt de jury onder meer dat ze zijn uitgevoerd ‘volgens het boekje’.

Prijsuitreiking
De winnaar per categorie van de Steenbreektrofee 2022 wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Groendag op dinsdag 27 september in Almere. Juryvoorzitter Margot Ribberink geeft dan ook een toelichting op de overwegingen van de jury. De jury bestaat daarnaast uit: Madeleen Helmer (Klimaatverbond Nederland), Robert Graat (Staatsbosbeheer), Ans Hobbelink (AVVN Samen natuurlijk tuinieren), Henk Kuijpers (Stadswerk), Jaap Toet (GGD-regio Utrecht) en Thijs van Mierlo (LSA Bewoners). Alle deelnemers aan de Steenbreektrofee 2022 zijn ondertussen schriftelijk geïnformeerd over de uitslag.

Steenbreektrofee
Stichting Steenbreek is met deze prijsvraag op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Dit zijn initiatieven die betrekking hebben op onder meer de bevordering van de biodiversiteit, gezondheid en die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Het sociale domein –met als thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’- staat hierbij centraal. Dit jaar wordt voor de 6e keer de Steenbreektrofee uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Harderwijk/Heerlen, Spijk, Laarbeek, Leeuwarden en Den Haag.