Online Outreach Check de Stadsvergroening

Het is je misschien wel eens opgevallen dat het steeds vaker en harder regent en dat er dan soms grote plassen water achterblijven. Door al die regen ontstaat er steeds vaker wateroverlast. Als we niks doen, zal die overlast door klimaatverandering en verstedelijking steeds groter worden. Om deze uitdaging het hoofd te bieden start het WaterLab een nieuw onderzoeksproject: Check de Stadsvergroening.

Bij dit citizen science project onderzoeken inwoners zelf de bodem en waterafvoer in hun eigen buurt of tuin. Citizen science is onderzoek waarbij bewoners, scholen, sportverenigingen et cetera. actief betrokken worden bij het verzamelen van data en het meedenken over vraagstukken of oplossingen.

Nat en droog
In dit geval focust het WaterLab zich met Check de Stadsvergroening op wateroverlast en groen in de stad. Door de groei van steden en meer bebouwing worden steeds grotere gebieden meer grijs dan groen. Klimaatverandering verhoogt de kans op stevigere regenbuien en warmere zomers. In gebieden die volgebouwd zijn met beton, asfalt en tegels zijn de gevolgen van deze veranderingen extra goed merkbaar. Steen en beton houden warmte vast en laten geen water door. Helaas genoeg weten we nog niet hoeveel een extra stukje groen oplevert. Dit is namelijk afhankelijk van de grondsoort en waterafvoer op die locaties.

Met dit nieuwe onderzoeksproject gaat het WaterLab samen met zoveel mogelijk hulp-onderzoekers in kaart brengen in welke gebieden water goed wordt afgevoerd en waar wateroverlast ontstaat als het stevig regent. Het WaterLab wil daarmee bijdragen bij het vinden van een efficiënte oplossing voor die wateroverlast. Niet elke oplossing is namelijk altijd even handig.

Word WaterLab-onderzoeker
Het WaterLab kan al die data niet zelf verzamelen. We zijn dus op zoek naar zoveel mogelijk hulp-onderzoekers. Als onderzoeker bekijk je op een zelfgekozen plek hoe de bodem in elkaar zit en hoe goed die bodem water vasthoudt of afvoert. Op basis van de resultaten kun je efficiënt actie ondernemen tegen eventuele wateroverlast. Ga je tegels vervangen door gras of zet je een regenton neer?

Iedereen aan kan aan dit project meedoen, zowel individuele deelnemers als groepen. De handleiding is online te downloaden en is geschikt voor deelnemers vanaf 8 jaar. Zorg dat je er snel bij bent, want de eerste 100 individuele deelnemers die zich inschrijven, kunnen gratis een onderzoekspakketje ophalen bij het Science Centre Delft. Daarbij heeft het WaterLab voor groepen speciale onderzoekskoffers samengesteld die je gratis kunt lenen en waar je meteen mee aan de slag kunt. Inschrijven kan via waterlab-sc@tudelft.nl. Kijk voor meer informatie over het project of de onderzoekskoffers op www.onderzoekwater.nl.

Geïnteresseerd in het WaterLab? Neem dan contact op via waterlab-SC@tudelft.nl