Operatie steenbreek ook in Zoetermeer van start

Zondag 22 april stond Operatie Steenbreek Zoetermeer op de Duursamenmarkt op het Nicolaasplein in Zoetermeer. Inwoners konden een tegel inleveren of een zegel uit de krant inruilen voor een plantje. Hier werd goed gebruik van gemaakt.

In de schaduw van een grote boom kon men bij de kraam van Operatie Steenbreek zelf een piekbui simuleren. Twee demonstratie modellen, van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, lieten het verschil zien tussen een versteende straat, en een vergroende straat. In het demo model van de versteende straat overstroomde de straat, kwam er veel water in het riool en liepen de kelders zelfs vol. In de demo van de vergroende straat waren er nauwelijks overstromingen. Bezoekers waren onder de indruk dat de groene tuin werkt als een spons en veel water van een piekbui opvangt en er maar weinig water in het schoonwaterriool verdwijnt. Veel bezoekers wisten ook niet dat in Zoetermeer 99% van het regenwater dat in de stad valt. Van een eigen schoonwaterriool wordt het regenwater naar de sloten afgevoerd.  Je kunt dus beter niet je auto op straat wassen.

Deel en win
Deel je tuinvergroeningsactie via facebook op #steenbreekzoetermeer. Post jou foto’s, wanneer je een tegel uit de tuin haalt en er een plantje inzet. Verzamel voor de eerst volgende tuinvergroeningsdag de meeste likes, en win 50 euro aan plantproducten.

Tuinvergroeningsdagen:

  • 12 mei: recept voor de mini moestuin
  • 23 mei: de inspirerende groene tuin
  • Eind augustus: op vakantie in eigen tuin
  • 22 september: samen tuinieren

Meer weten?
Wilt u meer weten over de tuinvergroeningsdagen in Zoetermeer? Kijk dan op www.zoetermeer.nl/steenbreek.