Wat kan je (nog meer) doen om jouw buurt groener te maken?
1. Leg een geveltuin aan
Als er geen ruimte is voor een voortuin maar je toch het straatbeeld wilt vergroenen, is het vaak mogelijk om een geveltuin aan te leggen. Dit is een strook groen van ongeveer anderhalve stoeptegel, direct tegen de gevel van een gebouw, zoals een huis.
Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de stad, zorgt dat het water beter kan weglopen en vermindert hitteoverlast. Er is meestal geen vergunning nodig voor een geveltuin op gemeentegrond, maar check dit toch even bij je gemeente als je twijfelt aan jouw locatie. Hou alvast rekening met:
- De doorgang: De geveltuin mag de doorgang niet belemmeren of overlast veroorzaken. Voor de stoep kun je een richtlijn van 1,5 meter aanhouden voor een vrije doorgang.
- Afmetingen: De geveltuin reikt meestal tot één of anderhalve stoeptegel (30 of 45 cm) vanaf de gevel. De breedte kan zo lang zijn als de gevel zelf. Graaf de tuin niet dieper uit dan 30 cm.
- Groen: Plaats in de geveltuin geen bomen of heesters die te groot worden of wortels hebben die de stoep opduwen. Zie hier 10 voorbeeld geveltuinplanten.
Je kunt ook een kant-en-klaar duurzaam geveltuinpakket bestellen voor een zonnige of meer schaduwrijke gevel! - Tegelwippen: De tegels die je weghaalt kun je hergebruiken door ze haaks tegen de rand van de stoep en de tuin te zetten.
- Verzorging: Verzorg je geveltuintje goed. Geef de planten water bij droge periodes en haal rotzooi en dode bladeren weg.
2. Maak een paradijs van je balkon
Planten op je balkon maken je vrolijk en zorgen voor een goede sfeer. Kies voor vaste planten (die langer dan twee jaar leven) zodat je niet steeds opnieuw hoeft te kopen of zaaien. In het najaar verliest de plant zijn groen maar blijven de wortels overwinteren, om in de lente opnieuw op te komen. Zo kun je er steeds opnieuw van genieten.
Met hangende planten bespaar je bovendien een hoop ruimte, maar creëer je toch een stukje natuur dichtbij huis. Daar worden ook de bijen, vlinders en vogels blij van.
3. Vergroen een boomtuintje
De boomspiegel, die lege en zanderige grond rondom een boom in de stoep, is een perfecte plek om de stad te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en is een fijne plek voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.
Je hele straat knapt er vanop! Niet voor niets organiseren de Guerilla Gardeners elk jaar het boomspiegelfeest in oktober. Kijk voor alle tips die zij geven op guerillagardeners.nl/boomspiegelfeest en meld jouw boomspiegel aan!
Bekijk hier ook het handige Boomspiegelbeleid per gemeente.
4. Organiseer een Straatactie
Kijk eens goed rond naar de tuinen in jouw straat. Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig? Kan jouw straat wel een beetje meer groen gebruiken? Organiseer dan samen met buurgenoten een straatactie. Samen tuinieren is ook nog eens gezellig!
Begin met je buren te enthousiasmeren. Hoeveel tegels denk je dat jullie gezamenlijk kunnen vervangen door groen?
Steeds meer gemeenten in Nederland organiseren met de campagne Operatie Steenbreek acties om samen met hun inwoners de leefomgeving te vergroenen. Sommige gemeenten hebben zelfs een tegelruiltaxi of faciliteren een straatactie. Informeer eens bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.
Laten zien dat je meedoet? Download de raamposter.