Overijssel geeft subsidie voor vrijwilligerswerk in natuur en landschap

Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel krijgen voor de periode 2019-2021 van de provincie Overijssel een subsidie van €858.000. Daarmee kunnen beide organisaties het vrijwilligerswerk voor natuur en landschap voort zetten.

Landschap Overijssel coördineert de besteding van de subsidie en werkt hierin nauw samen met andere vrijwilligersorganisaties voor natuur- en landschapsbeheer. Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel dragen zelf ook €858.000 bij aan het vrijwilligerswerk.

20.000 vrijwilligers
De provincie Overijssel ondersteunt al decennialang vrijwilligerswerk in natuur en landschap. Landschap Overijssel (LO) en Natuur en Milieu Overijssel (NMO) zorgen voor de uitvoering hiervan, samen met lokale partners. Hierdoor is een sterk en groeiend netwerk en zo’n 20.000 kundige vrijwilligers ontstaan. Met deze subsidie kunnen belangrijke voorzieningen voor vrijwilligers zoals gereedschapsdepots, verzekeringen, cursussen en begeleiding door mentoren worden voortgezet.

Nieuwe vormen vrijwilligerswerk
Vanuit het programma Natuur voor Elkaar van Overijssel wordt ook ingezet op nieuwe vormen van vrijwilligerswerk. Voorbeelden hiervan zijn groene bewonersinitiatieven in de stad, het ondersteunen van vrijwilligers in de groene zorg en het ontwikkelen van groene vrijwilligersprojecten met als doel meer jongeren te betrekken bij natuur en landschap.

Gedeputeerde Hester Maij: “Zonder de inzet van al die duizenden vrijwilligers zou Overijssel een stuk minder groen zijn. Die betrokkenheid moeten we vast houden. Vandaar dat we het vrijwilligerswerk voor het groen ondersteunen. En natuurlijk hopen we dat steeds meer inwoners mee willen werken om hun omgeving groener te maken. Ik heb goede hoop dat dit gaat gebeuren. De grote respons op bijvoorbeeld onze prijsvraag De Groenste Straat van Overijssel laat zien hoe betrokken mensen zijn bij het groen in hun omgeving en daarvoor ook aan de slag willen gaan.”