Pijpenkappuh in Nijmeegse wijk Neerbosch Oost

Op 1 en 2 november hebben inwoners van Neerbosch Oost in Nijmegen twintig regenpijpen afgekoppeld van het riool. In het kader van de actie Pijpenkappuh, onderdeel van de campagne Operatie Steenbreek, zijn deze dagen georganiseerd.

Met het afkoppelen van de regenpijp krijgt het regenwater de ruimte om in de tuinen weg te lopen en in de grond te zakken. Daarmee voorkomen we dat het riool overbelast raakt bij hoosbuien. “Wij vinden dit project om duurzaamheidsredenen erg belangrijk. Bovendien was het team heel origineel, praktisch ingesteld en enthousiast”, vertelt bewoner Monique Nuijten na de actie.

De actie Pijpenkappuh heeft als doel om mensen te motiveren de regenpijpen af te koppelen van het riool. Het klimaat verandert en we krijgen vaker te maken met hoosbuien. Het riool kan de grote hoeveelheden water niet aan en overlast ligt op de loer, met kans op straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Door het afkoppelen kan het regenwater wegzakken in de tuinen. Het regenwater kan men ook opvangen in een regenton en gebruiken om de tuin te besproeien. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden.

Teamwork in Neerbosch Oost
Gedurende acht weken werkte een team bestaande uit Helicon studenten Martijn Loeffen, Sander Gerritsen, Ilona Geurts, Lentekracht-medewerker Youssef Khaldi, projectleider Jane Mateika én bewoners aan dit project. “We hebben de bewoners over de gevolgen van de huidige omgang met regenwater geïnformeerd en op die manier aan bewustwording gewerkt. Verder was ons doel dat bewoners mee zouden doen met de Doe-Dagen op 1 en 2 november. Op deze dagen gingen we de tuinen in en zijn de regenpijpen afgekoppeld”, legt Jane Mateika uit.

Vanuit Kinderboerderij ’t Boerke gingen de bewoners en de organisatie aan de slag. Onder deskundige begeleiding van regenwateradviseur Ivo Tanis (Buro Regen & Water) en tuin- en landschapsontwerper Heleen de Man (de Vergroenerij), zijn tuinen geïnspecteerd, vergroend en zijn regenpijpen afgekoppeld. Deelname was gratis en planten, gereedschap en materiaal werden ter beschikking gesteld. Op 2 november kon men bovendien deelnemen aan een waterspuwer-workshop van kunstenaar Luuk Wiehink. De waterspuwers zijn bedoeld om ze op de afgezaagde regenpijp te zetten. Rond 15 kinderen en volwassenen hebben hieraan mee gedaan. De Doe-Dagen leidden tot positieve reacties van bewoners. “Gedurende de twee dagen was de sfeer open, vriendelijk en enthousiast. Bovendien zijn we op die manier in contact gekomen met meer mensen uit onze wijk, dat is erg leuk”, vindt bewoner Igno Majoie.

Opmaat naar meer afkoppelprojecten
“Dit pilotproject heeft tot belangrijke inzichten geleid. We weten nu beter hoe je mensen kan stimuleren en motiveren om een klimaatbestendigere tuin aan te leggen. We hopen dat we het binnenkort kunnen uitbreiden. Onze campagne was gespreksonderwerp bij veel mensen in de wijk en daarbuiten. Dit nemen we mee om nieuwe plannen te maken en misschien grootschaliger aan de slag te gaan”, aldus initiatiefnemer Wietse Visser.

Foto’s:
Jasper Maars, Luuk Wiehink