Podcast31: Groen loont – gezonde leefomgeving in aandachtswijken

Zes jaar, zoveel eerder overlijden praktisch opgeleiden gemiddeld dan mensen met een theoretische opleiding. Vijftien jaar leven zij in minder goed ervaren gezondheid. Schrikbarende getallen. Mensen met een lagere sociaaleconomische status wonen niet altijd in de meest groene en gezonde wijken. Daar kunnen gemeenten iets aan doen. De grootste gezondheidswinst is te bereiken door in deze wijken nog sterker vergroenen.

Welke kennis is beschikbaar over groen en welke gezondheidsdoelen levert groen op? Waarom moeten we juist inzetten op groen in lage SES wijken? Wat is bekend uit onderzoek en hoe vertaal je dit naar de beleid en praktijk. Gaat een groennorm als de 3 – 30 – 300 helpen (uitzicht op 3 bomen uit je raam, 30% bladerdek in de buurt en op 300 m afstand een park)? Deze podcast belicht de meerwaarde van groen voor de gezondheid, en die gezien de klimaatopgave ook zo welkom is.

In deze Podcast31 gaat journaliste Dore van Duivenbode, in gesprek hierover met:

  • Sjerp de Vries, onderzoeker WUR, onderzoek en kennis naar groen voor het welzijn van mensen
  • Ruwan Aluvihare, hoofdontwerper openbare ruimte van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam over ontwerp van groen en openbare ruimte en beleid en uitvoeringspraktijk van gemeenten
  • Edgar van Groningen, tuinmakelaar bij 033 Groen en expert op het gebied van sociaal groen beheer
  • Henk Jense, adviseur Stichting Steenbreek een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die vergroening ondersteunt

Beluister hier de podcast.

Bron: Platform31