Projectplan buurtontmoetingsplek Zonneplein in Doetinchem

Het Zonneplein in Doetinchem is een zonnig plein met weinig groen en weinig mogelijkheden. Verschillende partijen willen hier verandering in brengen, want het plein kan veel meer bieden voor de buurt en de gebruikers van het terrein. Zij slaan daarom de handen ineen voor een groen en uitdagend buurtplein waar ruimte is voor sport-en-spel activiteiten op het gebied van educatie, ontmoeten, sport, welzijn en cultuur. In het voorjaar van 2024 wordt het buurtplein gerealiseerd.

Huidige situatie
Centraal in de Vijverbergbuurt ligt het Zonneplein. Door de aanwezigheid van integraal kindcentrum (IKC) de Zonneboom, een winkelcentrum en een woonzorgcentrum fungeert dit openbare plein als centrum in de buurt. Maar mensen zijn er niet graag. Het plein is warm, stenig en er is weinig beschutting en veel opstuivend zand. Ook in de buurt is weinig groen en zijn de zitplaatsen en speelmogelijkheden schaars.

IKC de Zonneboom, de buurt, de gemeente Doetinchem en andere partijen wilden hier wat aan doen. Het IKC en de buurtbewoners hebben aangegeven dat er behoefte is aan een koele en aangename speelplek, een groene ruimte, schaduwplekke, een ontmoetingsplek en een plek met ruimte voor activiteiten. Ook andere gebruikers wensen aanpassingen aan het plein om hun activiteiten te ondersteunen. Daarnaast is het, omwille van de gezondheid van kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen, nodig om de locatie te koelen en schaduw te bieden.

Ontwikkelingen in de wijk
Er zijn veel ontwikkelingen rondom het buurtplein. Zo gaat er woningbouw plaatsvinden ten koste van een grasveldje en de openbare tuin, en is er een uitbreiding van het zorgcentrum gepland op het parkeerterrein grenzend aan het plein. Ook heeft de gemeente de ambitie om de wijk klimaatadaptief in te richten en te vergroenen. In de uitvoeringsagenda klimaat wordt gesproken over wateroverlast en hitte in de wijk. Hierin wordt het Zonneplein aangehaald als voorbeeld van een te warme plek. Nabijgelegen straten stromen bij hevige regenbuien onder en op het hoger gelegen Zonneplein kan het water moeilijk op een natuurlijke manier in de grond infiltreren.

Het aanpassen van het Zonneplein past goed in deze ontwikkelingen. Het plein kan een centraal punt worden voor recreëren, spelen en ontmoeten. Ook kan het bijdragen aan een klimaatbestendige wijk en de start zijn van een groene loper de wijk in.

De droom: Het Zonneplein als groene buurtontmoetingsplek
Het vernieuwde Zonneplein zou een openbaar laagdrempelige ontmoetingsplek in de wijk moeten worden met aandacht voor groen, sport-en-spel en bewegen. Op het plein worden verschillende buurtactiviteiten georganiseerd zoals jeu-de-boule, voorstellingen en de buurt-BBQ. Er is ruimte voor (natuur)educatie. Kinderen kunnen er veilig spelen en worden uitgedaagd om op ontdekking te gaan, op zoek naar beestjes. Hier worden ze gestimuleerd om te bewegen en samen te spelen inh het groen.

Na het boodschappen doen komen ouders naar het plein om tot rust te komen en te kijken naar hun spelende kinderen. Ook de ouderen uit het zorgcentrum komen hier graag even zitten.

Er vinden verschillende activiteiten plaats om ontmoeten, saamhorigheid tussen buurtbewoners te stimuleren. Om dit mogelijk te maken gaan basisschool de Zonneboom, Kinderopvang Humankind, Sport-ID, Stichting buurt- en schoolplein Doetinchem, free-running en Buurtplein Doetinchem verschillende activiteiten organiseren op het gebied van educatie, zorg, cultuur, welzijn en sport.

Het Plein
Het plein is ontworpen aan de hand van de volgende doelstellingen:

  • Activiteiten en educatie op het plein
    Het is mogelijk om verschillende activiteiten op het gebied van welzijn, cultuur, educatie, sport en ontmoeten te organiseren. Er is ruimte voor buitenles, normale lessen, lessen over de natuur en over wat er op het plein te zien is. 
  • Een plein met een wijkfunctie

Het plein heeft een uitnodigende uitstraling en is open toegankelijk. Iedereen is welkom (oud/jong, etc.) en ontmoetingen worden gestimuleerd. Hier kan elk kind veilig spelen en kunnen bewoners tot rust komen.

  • Vergroening, biodiversiteit en klimaatadaptatie
    Door het verwijderen van tegels en het aanbrengen van groen (gevarieerd en inheems) wordt het plein onthard om biodiversiteit en de infiltratie van regenwater te stimuleren. Er is speciale aandacht voor hittestress. Dit wordt tegengegaan door het plaatsen van bomen, vergroening en het verminderen van verhard oppervlak. Nieuwe beschutting zorgt voor schaduw en voorkomt het verwaaien van het zand.
  • Uitdagend, gezond & gevarieerd spel voor iedereen
    Het plein daagt uit tot spelen en bewegen en stimuleert de motorische ontwikkeling van kinderen. Er bevinden zich speelmogelijkheden voor iedereen: voor meisjes en jongens, voor beperkten en voor de voorkeuren van elk type kind.
  • Oog voor bestaand gebruik en hergebruik
    Waar mogelijk worden materialen, zoals tegels en grond, hergebruikt. Bestaande (speel)elementen en groen blijven behouden. Ook wordt er gekeken naar herbruikbare materialen op de gemeentewerf.