Recordaantal tellers zien opvallend veel pimpelmezen

Een recordaantal deelnemers zagen afgelopen weekend tijdens de Nationale Tuinvogeltelling opvallend veel pimpelmezen. De mees met het blauwe petje eindigt daardoor op de 3e plek, achter de huismus en koolmees. In de zomer werden al forse aantallen pimpelmezen gemeld en dat is nu goed terug te zien in de Tuinvogeltelling. De vink, vorig jaar nog goed voor een 3e plek, zakte naar plaats 7.

Door het milde winterweer is er nog voldoende voedsel in de bossen te vinden. Aan de 17e Tuinvogeltelling deden tot nu toe meer dan 75.000 mensen mee, een record. Deelnemers kunnen nog tot morgen 12 uur hun gegevens invoeren op www.tuinvogeltelling.nl

Pimpelmezen hebben een goed broedseizoen doorgemaakt in Oost-Europa en in combinatie met vermoedelijk voedselgebrek daar, verblijven veel mezen deze winter in de Nederlandse tuinen. Dat was terug te zien in de Nationale Tuinvogeltelling. Waar voorgaande jaren gemiddeld tussen de 2,5 en 3 pimpelmezen in de tuin werden geteld, zitten er dit jaar per tuin gemiddeld meer dan 3 pimpelmezen. Daarmee blijft de pimpelmees de merel voor, die op de 5e plek eindigt. Het aantal merels, nog steeds niet helemaal gevrijwaard van het Usutu-virus, blijft min of meer stabiel ten opzichte van vorig jaar.

Zacht winterweer
Vorig jaar maakte de vink de top 3 compleet, na de huismus en koolmees. Dit jaar heeft de vink een paar plaatsjes moeten inleveren. Waar vinken vorig jaar nog door de sneeuw richting de tuinen werden gedreven, lijken ze nu het bos te verkiezen boven de meer stedelijke omgeving. Door het zachte winterweer werden ook opvallend veel insecteneters als de tjiftjaf en zwartkop gemeld, soorten die normaal gesprokken bij kouder weer afzakken richting België en Frankrijk.

Top 3
Evenals voorgaande jaren is de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus wordt in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat mussen in groepen leven zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Nummer twee is de koolmees, die in meer dan 8 van de 10 tuinen werd geteld. De pimpelmees eindigt op plek 3.

Voorlopige top-10
Deelnemers kunnen tot maandag 27 januari 12.00 uur hun telling insturen. Dit is de voorlopige top-10 van zondagmiddag. Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van vorig jaar.

1             Huismus (1)
2            Koolmees (2)
3            Pimpelmees (5)
4            Kauw (6)
5            Merel (4)
6            Vink (3)
7            Turkse tortel (7)
8            Houtduif (8)
9            Roodborst (9)
10         Ekster (10)

Beeld: Hans Peeters