,

Rijswijk gaat lekker met NK Tegelwippen: al 385m² meer groen

Het gaat lekker in Rijswijk met het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Rijswijk schommelt tussen plek 12 en 14 van de 34 middelgrote gemeenten. Daarmee is de stad een mooie middenmoter in die categorie. In totaal staat de teller nu op 4.235 gewipte tegels. Dat betekent 385 vierkante meter meer groen sinds de aanvang van het kampioenschap.

De tegels worden gebracht per auto, met een aanhanger, een ‘hondje’ of met de kinderbakfiets, zoals op deze foto. (Foto: Wendy Bakker)

De Tegeltaxi, waar Rijswijkers de tegels kunnen inleveren, heeft inmiddels op 5 verschillende plekken gestaan in Rijswijk. Zaterdag 3 september stond de container geparkeerd aan de Dr. H. Colijnlaan. Er werd die dag weer een hele container aan tuinbestrating (zoals klinkertjes, grindtegels en koppelstones) ingeleverd. Omgerekend zijn dat 432 tuintegels.

Wat Wendy van Stichting Steenbreek, de stichting achter de Tegeltaxi, opvalt: het zijn vooral (jonge) gezinnen die de tegels komen inleveren. “Soms helpen hun kinderen mee. In de achterbak van de auto en op de grond bij de bijrijdersstoel voor een goede balansverdeling, met een aanhanger, of een ‘hondje’.

Ik maak mijn tuin groen voor de toekomst van mijn kinderen

De reden is dat ze de noodzaak zien van een groenere tuin, voor een insecten- en diervriendelijker klimaat, voor het wegzakken van het regenwater én tegen de opwarming van de stad.” Zoals een van deelnemers het verwoordde: “Ik maak mijn tuin groen voor de toekomst van mijn kinderen en voor een beter milieu.”

Iedereen die tegels inlevert krijgt er biologisch gekweekte planten ervoor terug. Men kan kiezen uit planten voor de zon of voor (half)schaduw, afhankelijk van de plek die ze in de tuin krijgen.

Inzet vrijwilligers
De Tegeltaxi is mogelijk gemaakt door de Gemeente Rijswijk en door de vrijwilligers van de Groene Karavaan van het Platform Groen in Rijswijk. Wendy: “Hun inzet is geweldig. Ze komen elke keer met de bakfiets en helpen de tuineigenaren mee om de stenen in de container te krijgen.”

Volgende ronde
Zaterdag 1 oktober staat de Tegeltaxi van 11.00 – 16.00 in de wijk Vrijenban op het parkeerterrein Reigerweg ter hoogte van de Sniplaan. De organisatie verzoekt mensen die een grote hoeveelheid tegels komen inleveren, zich van tevoren aan te melden via steenbreek.rijswijk@gmail.com.