Samen regenpijpen afkoppelen in Nijmegen

Achttien huishoudens in Neerbosch-Oost in Nijmegen koppelen zaterdag 3 oktober hun regenpijp af van het riool. Een team van Pijpenkappuh, onderdeel van Operatie Steenbreek Nijmegen, gaat ze daarbij helpen. Gratis en voor niets! Wethouder Bert Velthuis helpt ook een handje mee. Waarom is afkoppelen belangrijk? Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden.

Het klimaat verandert. Daardoor hebben we vaker te maken met periodes van droogte, maar óók met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Het riool kan overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool!

Hoe gaan we het doen?
Vorig jaar is de actie Pijpenkappuh ook uitgevoerd in Neerbosch-Oost. Tijdens zo’n afkoppelactie komt een deskundige vooraf langs om te kijken hóe bewoners hun regenpijp af kunnen koppelen en waar ze het regenwater naar toe kunnen geleiden. Achteraf is er een controle of het allemaal goed is uitgevoerd. Het team van Pijpenkappuh zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes mee af te zagen en af te werken.

Regenwater in de tuin
Door het afkoppelen van het riool kan het regenwater wegzakken in de tuinen. De tuinen moeten dan wel groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan water niet weg. Dus een groene tuin is een voorwaarde om af te kunnen koppelen. De bewoners kunnen het regenwater ook opvangen in een regenton en gebruiken om hun tuin te besproeien.

Groene Vrijdag
Op Groene Vrijdag op 6 november is er weer een afkoppelactie, maar dan voor heel Nijmegen. Daar doen tot nu toe twintig huishoudens aan mee. Aanmelden kan nog tot 23 oktober via www.pijpenkappuh.nl.

De actie Pijpenkappuh is een initiatief van Operatie Steenbreek Nijmegen in samenwerking met Lentekracht en Rainbeer. Kijk op www.pijpenkappuh.nl voor meer informatie.