Samen regenpijpen afkoppelen Nijmegen

Op zaterdag 3 oktober 2020 helpt het team van Pijpenkappuh bewoners van Neerbosch Oost in Nijmegen met het afkoppelen van de regenpijp, gratis! Waarom is afkoppelen belangrijk? Het klimaat verandert. Daardoor hebben we vaker te maken met periodes van droogte maar óók met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Het riool kan overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool! Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden.

Door het afkoppelen van het riool kan het regenwater wegzakken in de tuinen. De tuinen moeten dan wel groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan water niet weg. Dus een groene tuin is een voorwaarde om af te kunnen koppelen. Het regenwater kan men ook opvangen in een regenton en gebruiken om de tuin te besproeien. Vorig jaar is de actie Pijpenkappuh ook uitgevoerd in Neerbosch Oost; toen zijn er 23 regenpijpen afgekoppeld. Het doel is om minstens zo veel regenpijpen af te koppelen op 3 oktober.

Hoe gaan we het doen
Op zaterdag 3 oktober staat een team klaar om te helpen met het afkoppelen van de regenpijp. Gratis en voor niets! Vooraf komt een deskundige langs om te kijken hóe de regenpijp kan worden afgekoppeld en waar het regenwater naar toe kan worden geleid. Achteraf vindt de controle plaats of het allemaal goed is uitgevoerd. Het team van Pijpenkappuh zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes mee af te zagen en af te werken. Mocht je een regenton willen, moet je deze vooraf wel zelf kopen.

Doe je mee?
Ben je huiseigenaar en doe je mee? Ga dan naar de website www.pijpenkappuh.nl  voor informatie en meld je aan via info@pijpenkappuh.nl! Ben je huurder? Dan heb je eerst schriftelijk goedkeuring nodig van de eigenaar of woningcorporatie. Het subsidiebedrag is voor jou. Wanneer je goedkeuring hebt, meld je dan ook aan bij Pijpenkappuh. Inschrijven kan tot en met 27 september.

De actie Pijpenkappuh is een initiatief van Operatie Steenbreek Nijmegen in samenwerking met Lentekracht en Rainbeer. Kijk op www.pijpenkappuh.nl voor meer informatie.