School Terra Assen helpt Assenaren met vergroenen tuin

Woensdag 30 juni bezocht wethouder Bob Bergsma de school Terra Assen om het vergroeningsproject van de school feestelijk af te sluiten. De brugklasleerlingen van Terra Assen kregen begin juni namelijk gastlessen van het Duurzaamheidscentrum Assen over het belang van vergroening. Vervolgens verzamelden ze afgelopen maand maar liefst 60 tuintegels bij buurtbewoners in Assen Oost.

In alle 60 tuinen hebben zij op de plek van de tuintegel een plant geplaatst. Met de verzamelde tegels bouwden zij een stapelmuur op het schoolplein. De wethouder hielp de brugklasleerlingen de stapelmuur af te maken. Om ze te bedanken voor hun inzet heeft Bob Bergsma alle deelnemende leerlingen een zakje bloemzaadjes gegeven. De school kreeg 10 grote planten voor op het schoolplein. Deze heeft hij samen met de brugklasleerlingen geplant.

 Stichting Steenbreek
“Een groene omgeving is belangrijk voor de gemeente Assen en haar inwoners. Daarom zijn we aangesloten bij Stichting Steenbreek en doen we mee aan het NK Tegelwippen. Beide met het doel om zo veel mogelijk tegels te vervangen door planten. De leerlingen van Terra Assen hebben daar de afgelopen maand hard aan gewerkt. Van die inzet van de jongeren word ik heel enthousiast. Want een groene omgeving is goed voor mens en dier.”

Waarom een groenere tuin?
Het draagt bij aan droge voeten, voldoende water en een gezonde leefomgeving. Steeds vaker zijn er hevige regenbuien en lange warme, droge periodes. Met meer groen zakt regenwater beter in de grond, waar het water wordt vastgehouden. Ook wordt de temperatuur in de stad lager, wat weer goed is voor de gezondheid. Dieren vinden in het groen schuilplekken, nestelplekken en voedsel. Bijen, en andere insecten, zijn nodig voor bestuiving. Deze bestuiving zorgt voor ons eten. Ook zorgen veel verschillende soorten dieren en planten voor een gezonde bodem, schoon water en een stabiel klimaat. Bovendien vermindert groen in de omgeving, zoals struiken en bomen, CO₂ in de lucht.

Zo help jij ook mee
Alle tegels die door de leerlingen van Terra Assen zijn vervangen door planten zijn opgegeven bij het NK Tegelwippen en worden meegenomen in de Tegelteller van Assen. Vervang ook tuintegels door planten en geef dit door via de website van het NK Tegelwippen. Dan maak je kans op een prijsje: https://nk-tegelwippen.nl/meedoen/. Meer gemakkelijke en direct toepasbare tips om aan de slag te gaan in je eigen huis, tuin, balkon of straat vind je op https://duurzaamheidscentrumassen.nl/zelf-doen