, , ,

Schrijf jouw groenproject in voor de Steenbreektrofee verkiezing 2024

Heb jij een project opgezet dat verstening tegengaat of waarbij duurzaam wordt vergroend? Lever jij op jouw manier een bijdrage aan de biodiversiteit, klimaatbestendigheid én leefomgevingskwaliteit? Stuur jouw initiatief dan in voor de verkiezing van de Steenbreektrofee!

Elk voorjaar doet Stichting Steenbreek een oproep om jouw creatieve groenprojecten te delen en daarmee anderen te inspireren. Samen leveren we een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, gezondheid en/of klimaatadaptatie.

Meedingen naar de Steenbreektrofee 2024? Bekijk de verkiezingspagina voor meer informatie en stuur jouw project in!

Inspiratie nodig? Lees hieronder meer over de genomineerden van afgelopen jaar:

4 Maatschappelijke Initiatieven

 • De Ecokathedraal in Heerenveen (winnaar)
  Le Roy, de oprichter van de Ecokathedraal in Heerenveen, zorgde ervoor dat buurtbewoners een actieve rol kregen in hun eigen woonomgeving. Veel van waar Steenbreek voor staat komt samen in zijn project, voortgezet door Stichting Tijd.
 • Geef gewipte tegels een tweede leven, uit Krimpen aan den IJssel
  Natuurterrein Natuurrijk bestaat al langer, maar krijgt sinds vorig jaar gewipte tegels voor hergebruik. Intussen zijn drie natuurmuren en -hotels in het nieuwe gedeelte van Natuurrijk aangelegd. Natuurrijk is een project met een lange aanloop en zoals het lijkt bewezen resultaat.
 • Vergroening dakterras Fongersplaats in Groningen
  De groencommissie van de VvE Fongersplaats hebben GrunnDak benaderd voor vergroening van het dakterras. Daarvoor is ook een kunstenaar ingeschakeld. Een initiatief dat aandacht verdiend, gezien de belangrijke rol van een VvE bij transities.
 • Het Voedselbos in Brummen
  Het voedselbos Nieuwe Erven maakt bewoners bewuster van korte ketens in een duurzame voedselvoorziening en betrekt hen daarbij. Het draait niet om productie en verkoop van fysieke oogst, want de sociale oogst is de grote winst. Het is een leerproject over het combineren van gemeenschapszin, voedsel, educatie en biodiversiteit.

2 Professionals

 • Tuin van de Afrikaanderwijk in Rotterdam (winnaar)
  De Tuin van de Wijk is ván de wijk, waar bewoners terecht kunnen voor groen advies, concrete hulp bij hun kleine of grote groene plannen en om elkaar te inspireren. In opdracht Rotterdams Weerwoord is dit een mooi voorbeeld om tot groene stedelijke (leefbaarheids)vernieuwing te komen.
 • Vergroenen voortuinen in Sneek
  Met de vraag ‘Zullen we samen de wijk groener en gezelliger maken?’ bieden gemeente Súdwest-Fryslân en woningcorporatie Accolade inwoners een gratis een groene voortuin aan. De bewoners zijn na de aanleg zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Het is een duidelijk voorbeeld van samenwerking tussen gemeente en woningcorporatie, en waarbij investeringen, zoals rioolrenovatie, en klimaatopgave gecombineerd zijn.

 Prijsuitreiking
De winnaars van de Steenbreektrofee 2024 worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag in het najaar.