Smart x Groen: Stenen eruit maar wat gaat erin?

Een van de grootste problemen die er zijn op deze wereld, is de afname van de biodiversiteit. Daarbij is het ingewikkeld dat we niet zo goed weten hoe ecosystemen en biodiversiteit precies in elkaar zitten. Wat in ieder geval niet bevorderlijk is voor de biodiversiteit in de Nederlandse steden is de verstening. Dit geldt niet alleen voor de publieke ruimte, maar ook in veel tuinen is tegenwoordig nauwelijks meer iets groens te vinden. Wat zou het betekenen voor de biodiversiteit wanneer de stenen eruit zouden gaan en plaatsmaken voor groen? Wat moet er eigenlijk in de plek voor komen?

In het project Smart x Groen vinden de Stichting Steenbreek en de Future City Foundation elkaar in de zoektocht naar antwoorden op de vraag:

Hoe kunnen we door middel van data  het (stads-)ecosysteem beter inzichtelijk maken. Zodat we gericht, op straatniveau, de  biodiversiteit  kunnen begrijpen en versterken.

Het is nog mogelijk om je aan te sluiten bij dit project, lees hieronder verder of ga direct door naar de contactgegevens onderaan dit bericht

Het project
Binnen Smart x Groen inventariseren we met elkaar welke datasets er beschikbaar zijn om de  biodiversiteit beter inzichtelijk te maken. Je moet dan denken aan datasets op het vlak van luchtkwaliteit, flora & fauna, verstening (de versteningskaart van Steenbreek) enz.. Met de expertise van de deelnemers op het vlak van ecologie en data komen we tot nieuwe inzichten, die worden uitgewerkt tot concrete tools tijdens de ‘data-summerschool’.

We willen de wereld van de techniek koppelen aan de wereld van groen, blauw, biodiversiteit en klimaat. En dus zetten we een netwerk op van bedrijven, overheden, wetenschap en andere organisaties (zie website voor het overzicht). Dit vormt een krachtige mix en er zijn nog plekken, doe je mee?

Tot de zomer zijn de data ingepland en eind juni/begin juli gaan we een ‘data summerschool’ organiseren. Na de zomer vinder er nog één of twee sessie plaats, waarna het project zal worden afgesloten en gepresenteerd op de Nationale Groendag 2020 in Oss op 15 oktober.

  • Vrijdagochtend 20 maart, 10:00-12:30 | onderwerp:  Afbakening van de casestudies
  • Vrijdagmiddag 17 april, 14:00-16:30 | onderwerp:  Datasets & datawijsheid
  • Dinsdagmiddag 26 mei, 14:00-16:30 | onderwerp:  Ecologie
  • Woensdagochtend 3 juni, 10:00-12:00 | onderwerp: nader in te vullen

Er zijn nog plaatsen beschikbaar! As je er meer over wilt horen, neem voor eind deze week contact op met Jan-Willem Wesselink via 0628638426 of jan-willem@future-city.nl.

Lees meer op onze website