Sponstuin: opvangen, vasthouden en teruggeven van hemelwater aan natuurlijke omgeving

Het klimaat verandert: we krijgen te maken met meer hevige regenbuien maar ook met langere droge periodes. Hoe kan de stad met deze twee extreme weersomstandigheden omgaan? Veel van het regenwater wordt nu nog via rioleringen afgevoerd om overlast te voorkomen. Daarmee wordt het droogteprobleem echter versterkt en de wateroverlast vaak niet eens verholpen. De gemeente Rotterdam is al volop bezig om slimme maatregelen te treffen, bijvoorbeeld met waterpleinen, wadi’s en meer open water.

Maar er is nog veel werk te verzetten. Op veel plekken in de stad is er te veel verharding en het stadsgroen is vaak niet geschikt om de twee extremen op te vangen. Een goede manier om dit te ondervangen is om groenvoorzieningen te laten functioneren als een spons. Een spons combineert de extremen; deze kan snel water opnemen, houdt dit tijdelijk vast en geeft het water weer terug aan de ondergrond. Om te onderzoeken hoe dit er in de praktijk kan uitzien, hebben een aantal partijen de Sponstuin aangelegd in Rotterdam.

Nieuwe concepten
In de Sponstuin testen de Urbanisten nieuwe concepten voor het opvangen, het vasthouden en het teruggeven van hemelwater aan de natuurlijke omgeving. Daarvoor wordt er geëxperimenteerd met grondmengsels, beplantingssoorten en nieuwe sponstechnieken. Het gedrag van het water wordt twee jaar lang met hulp van de Rotterdamse Veldmeetdienst gemonitord om te leren en deze kennis toe te passen in de praktijk. En het is natuurlijk ook gewoon een mooie tuin om van te genieten en in te verblijven. De Urbanisten zijn dit unieke experiment gestart, samen met de Voedseltuin en de gemeente Rotterdam. Daarnaast wordt de Sponstuin ondersteund door de sponsoren die op de folder staan vermeld.

Download de folder

Bron:
Folder Sponstuinen