Leiden start groencampagne; tegel eruit, plant erin!

Op 29 maart startte in Leiden een groencampagne, onderdeel van de campagne is de actie: Tegel eruit, plant erin! Met deze actie wil de gemeente Leiden zoveel mogelijk wijkbewoners stimuleren enkele tegels uit hun tuin te verwijderen en in te ruilen voor een gratis tuinplant.

Wethouder Paul Dirkse (Duurzaamheid) nam in de Potgieterlaan bij het Busken Huetplein de eerste tuintegels in ontvangst. Ook in de Martinus Nijhoffstraat konden inwoners die dag een tuintegel omwisselen voor een gratis plant. Vrijdag 31 maart is de hoek van de Marepoortkade bij de Heen en Weerbrug aan de beurt en woensdag 5 april staat de groenkaravaan in de Stevensbloem in het winkelcentrum van de Stevenshof. De groencampagne loopt door tot 21 juni 2017.

Tuinman & Tuinman
Voor de groencampagne is een gelegenheidsduo geformeerd: Tuinman & Tuinman. Dertien weken lang trekt dit duo samen met een hovenier de wijken in, om zoveel mogelijk tuintegels in te wisselen voor tuinplanten. Onder het genot van een kop koffie gaan zij in gesprek met bewoners over wat zij in hun directe woon- en leefomgeving kunnen doen om bij te dragen aan een groener en gezonder Leiden. Want een groot deel van de stad is in gebruik door bewoners en bedrijven. Met het groener maken van de stad kan dus een grote slag worden geslagen. Wethouder Paul Dirkse (Duurzaamheid): “Leiden neemt duurzaamheid serieus. We willen met inwoners en ondernemers het stadsgroen uitbreiden en verbinden. Samen kunnen we het verschil maken!’”

Groen voor een gezonder Leiden
Leiden is de afgelopen jaren steeds meer versteend. Een betegelde tuin is synoniem geworden voor gemak en weinig onderhoud, maar heeft onbedoeld een hoop negatieve effecten voor de gezondheid, het klimaat en de leefomgeving. Door minder groen in de stad verslechtert de luchtkwaliteit, wordt het zomers heter in de stad, ontstaat bij hevige regenval vaker wateroverlast in straten en huizen en wordt het voor kleine dieren steeds moeilijker om te overleven. Daarom wil Leiden deze trend doorbreken door van versteende tuinen weer levende tuinen met planten te maken en het groen terug te brengen in de stad!

Operatie Steenbreek
De campagne ‘Tegel eruit, plant erin’ is landelijk uitgezet door Operatie Steenbreek waar ook Leiden aan meedoet. Door de wijken in te trekken wordt het voor bewoners zo makkelijk mogelijk gemaakt om direct enkele tegels te verwijderen en er een plant voor terug te zetten.
Leidse bedrijven die zich willen aansluiten bij deze actie kunnen zich aanmelden via: M.Sauer@leiden.nl. Ook pleinen en speeltuintjes mogen worden vergroend. Neem contact op met de gemeente Leiden om de mogelijkheden te bespreken. Meer informatie op: www.gagoed.nl.

Bron:
Gemeente Leiden