,

Steenbreek geeft folder voor laaggeletterden uit

Met een nieuwe folder voor laaggeletterden hoopt Stichting Steenbreek een nieuwe doelgroep te kunnen aanspreken. De folder ‘Tegels eruit, planten erin! Doe je mee?’ is ontwikkeld op verzoek van diverse gemeenten die nieuwe Nederlanders en mensen met een taalachterstand willen bereiken.

De folder is heel laagdrempelig, heeft veel beeld en weinig tekst. “De missie van Steenbreek is om iedereen aan het vergroenen te krijgen en daarbij willen we niemand uitsluiten”, zegt directeur Roel van Dijk. “Mede naar aanleiding van de vraag van een aantal gemeenten uit ons netwerk hebben we deze folder gemaakt die enerzijds inspiratie biedt en anderzijds concrete tips om aan het werk te gaan.”

DigiTaalhuis
De folder bestaat uit drie onderwerpen: ‘Aan de slag’, ‘Tips voor je tuin’ en ‘Help je mee met jouw eigen tuin?’. Hij is samengesteld door Communicatiebureau de Lynx dat gespecialiseerd is in communicatie op het gebied van natuur, klimaat en ruimte.

“Laaggeletterden kunnen wel lezen, maar beheersen niet het eindniveau voor vmbo of mbo-2/3. Het gaat om 15 tot 20 procent van de Nederlanders”, zegt Miranda Koffijberg, communicatieadviseur en redacteur. “Om een folder te maken over Steenbreek die voor hen goed toegankelijk is, wonnen we advies in van een deskundige op laaggeletterdheid van een DigiTaalhuis. Die keek mee naar het concept, zowel naar de tekst, beeld als vormgeving, want elk element doet er toe.”

Belangenvereniging
De teksten zijn ook met een onlinetool op het gewenste taalniveau A2 getoetst: het niveau van mensen die korte, eenvoudige zinnen begrijpen. “Dat leidde tot een paar aanpassingen. Vervolgens legden we de opgemaakte flyer in twee versies voor aan een panel met ervaringsdeskundigen van ABC, de belangenvereniging van en voor laaggeletterden. De reactie was positief: de boodschap van Steenbreek kwam zo prima over. Na nog een laatste wijziging in het beeld, is de folder definitief gemaakt”, aldus Koffijberg.

Naast de standaardfolder is er ook een ‘white label’-versie waar het logo van bijvoorbeeld een gemeente bij geplaatst kan worden.

Downloaden
De folder is hier te downloaden. Voor vragen kan een e-mail worden gestuurd naar info@steenbreek.nl.
Een white label versie is te vinden via het Steenbreeknet.

De folder in het Hofweekblad.nl in de Gemeente Hof van Twente