Steenbreek geveltuinenactie in Laarbeek

Zaterdagochtend 2 september hebben bewoners van de Kapelstraat in Beek en Donk hun straat samen vergroend. Eén bewoner had in het voorjaar al een geveltuintje aangelegd en hij wist nog zo’n 11 buren te enthousiasmeren om ook een geveltuin aan te leggen. De geveltuinactie werd georganiseerd door gemeente Laarbeek in samenwerking met Stichting Steenbreek.

In de week voorafgaand aan de actiedag hadden bewoners al zelf zo’n 70 tegels gewipt, grond afgegraven en gezorgd voor opsluitrandjes. Tijdens een gezellige doedag hebben buren elkaar geholpen met het planten van de inheemse geveltuinpakketten van Cruydt-Hoeck.

Niet alleen werd er hard gewerkt om de planten in de grond zetten, ook was er voldoende ruimte om eens gezellig met elkaar bij te kletsen. Zelfs de overburen kwamen even kijken naar alle werkzaamheden. Initiatiefnemer buurman Jordi wist afgelopen tijd met een deur-aan-deuractie flink wat buren mee te krijgen. “Dit is heel goed voor de betrokkenheid in onze straat. Niet alleen ziet de straat er nu veel gezelliger uit maar we hopen ook minder last te krijgen van trillingen in onze woningen door het zware verkeer”.

De geveltuinpakketten zijn mede beschikbaar gesteld vanuit de aanmoedigingsprijs van de Groene Stad Challenge, editie 2021. Uit de top 3 bleek namelijk dat in Beek en Donk nog vergroeningspotentie aanwezig was.

Bewoners zijn heel blij met hun vernieuwde, groene buurtje en kunnen niet wachten tot het voorjaar om dan echt het eindresultaat in bloei te kunnen zien. En misschien dat de enkeling die niet meedeed daarna alsnog overgaat tot de aanleg van een geveltuin.