Steenbreek Nijmegen vervangt ruim 530.000 tegels door groen

Met de campagne Operatie Steenbreek zijn de afgelopen vier jaar ruim 530 duizend tegels verwijderd die plaatsmaakten voor groen. Het doel, 100 duizend tegels per jaar eruit, is daarmee ook in 2021 weer gehaald. Dat staat in het Steenbreek jaaroverzicht dat wethouder Jan Wijnia donderdag 27 januari in ontvangst nam aan de voet van de Sint Stevenskerk. Daar hebben bewoners samen met de gemeente kortgeleden ook stenen vervangen door groen.

Operatie Steenbreek is een campagne van De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, en gaat nu het vijfde jaar in. Onder het motto Stenen eruit, GROEN erin! roept De Bastei iedereen op om aan de slag te gaan met het vergroenen van de tuin, balkon en straat. Dat is goed voor het opnemen van regenwater, het is een gratis airco én meer groen biedt een paradijs voor vogels en vlinders. Na vier jaar campagnevoeren staat de teller op 531.805 verwijderde tegels (formaat stoeptegel), waarvan vorig jaar 125.470 tegels werden vervangen door groen.

Enthousiast
Wethouder Jan Wijnia kreeg het jaaroverzicht uit handen van directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei. De wethouder klimaat en energie is enthousiast over de behaalde resultaten. “Complimenten dat Operatie Steenbreek ook dit jaar de doelstelling van 100 duizend tegels weer heeft gehaald! En complimenten aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt: want met iedere stoeptegel die we vervangen voor groen werken Nijmegenaren mee aan verduurzaming. Op een simpele manier, dus hopelijk volgen nóg meer Nijmegenaren. Zo voorkomen zij natte voeten, omdat regenwater in een groene omgeving makkelijker wegzakt in de grond en zullen ze meer vogels en vlinders in de tuin zien. Kleine moeite, groot plezier. Voor jezelf én het klimaat.”

Vergroenen aan de voorkant
Hooijmaijers vertelt trots: “Operatie Steenbreek is een belangrijk onderdeel van De Bastei, want duurzaamheid is een van de drie thema’s, naast natuur en de geschiedenis van Nijmegen. Ondanks corona hebben we wéér meer dan 100 duizend tegels verwijderd in Nijmegen. Natuurlijk verloren we de derby tegelwippen van Arnhem, omdat wij in de voorgaande jaren al 400 duizend tegels hebben gewipt. Belangrijk in het afgelopen jaar was ook de samenwerking met woningcorporatie Talis, zodat we de vergroening gezamenlijk aan konden pakken. En daar bovenop vergroening aan de voorkant met vastgoedontwikkelaar VanWonen: meteen groen beginnen bij nieuwbouw, zodat we helemaal geen tegels hoeven te wippen!”

Nieuw in 2021
Niet alleen richtte de campagne zich in 2021 voor het eerst op nieuwbouwtuinen, ook nieuw waren de tegelophaaldagen in stenige wijken, een samenwerking met Dar. Onder de Bomen werkt al langer met Operatie Steenbreek en haalt al jaren overal de tuintegels op bij particulieren, mits de tuinen groener worden. Dit jaar heeft Onder de Bomen bij meer dan 100 tuinen de tegels opgehaald. Met alle opgehaalde tegels werd (eindelijk!) een begin gemaakt met de bouw van een zogeheten ecoruïne. Met het groen dat daar tegenaan wordt geplant ontstaat een nieuwe plek voor planten en dieren. En met Boswachter Tim haalde het campagneteam een kanjer van een ambassadeur binnen!

Geslaagd Steenbreek-voorbeeld
De uitreiking van het jaaroverzicht vond plaats op het Sint Stevenskerkhof, aan de voet van de Sint Stevenkerk. Hier hebben bewoners afgelopen najaar samen met de gemeente Nijmegen een vergroeningsactie uitgevoerd. Daarbij maakten 1100 stenen plaats voor 100m2 groen. Het campagneteam van Operatie Steenbreek zet dit geslaagde voorbeeld graag in het zonnetje, als compliment én ter inspiratie voor andere bewoners van de stad. Inmiddels hebben omwonenden een nieuw plan voor het Sint Stevenskerkhof aangemeld bij MijnWijkplan van de gemeente.