Steenbreek omarmt initiatief van ‘deeltuinen’

Stichting Steenbreek ondersteunt het platform Deeltuinen. Dit initiatief biedt tuineigenaren de mogelijkheid om hun tuin ter beschikking te stellen aan mensen die geen eigen groen hebben en in de tuin van een ander willen zonnen, tuinieren of relaxen. De opzet van ‘deeltuinen’ past binnen de visie van Steenbreek dat groen verbindt.

Het initiatief voor ‘deeltuinen’ komt van Martijn Neuvel uit Hoorn. Hij kreeg ten tijde van de lockdown in verband met de coronacrisis, het idee voor een soort Airbnb voor tuinen, met als grote verschil dat het gratis en niet-commercieel is: degene die zijn tuin aanbiedt verdient er niets aan, degene die de tuin ‘huurt’ betaalt ook niets. Ook aanmelding en deelname via de website van Deeltuinen kosten niets.

Sociale impact
Steenbreek ondersteunt het initiatief met een financiële bijdrage voor de startfase. ‘Daarnaast brengen wij het project onder de aandacht van gemeenten en andere partijen binnen ons netwerk’, zegt Roel van Dijk, directeur van Steenbreek. ‘In het pakket dat wij gemeenten aanbieden om bij particulieren te vergroenen, nemen wij het delen van tuinen mee. Wij beseffen de sociale impact die het delen kan hebben en onderschrijven dat groen verbindt.’

Gratis platform laat tuineigenaren hun tuin met anderen delen

Het platform biedt momenteel circa honderd tuinen aan. ‘Er zijn in Nederland 2,5 miljoen huishoudens die geen tuin hebben’, zegt Martijn Neuvel van Deeltuinen. ‘Mensen voor wie een deeltuin interessant is, zijn ouderen die zelf geen tuin hebben, mensen die hun kinderen een keer in een tuin willen laten spelen en mensen die willen tuinieren.’ Tuineigenaren kunnen zich aanmelden op de website (www.deeltuinen.nl); wie gebruik wil maken van een tuin kan op de site in een online agenda een dagdeel reserveren, waarna Deeltuinen het e-mailadres en telefoonnummer van de tuineigenaar doorgeeft.

Momenteel wordt Deeltuinen gerund door Neuvel en drie vrijwilligers. ‘We zijn blij dat Stichting Steenbreek steun heeft toegezegd om het initiatief verder uit te bouwen.’