Steenbreek op plek acht bij Duurzame 100
Stichting Steenbreek is op de achtste plaats geëindigd in de Duurzame 100, de lijst van groene denkers en doeners die dagblad Trouw elk jaar publiceert. Volgens voorzitter Wout Veldstra een bevestiging van de groei die Steenbreek in het afgelopen jaar heeft doorgemaakt: ‘We zijn met onze groene actie dicht bij de mensen in hun eigen leefomgeving duidelijk op de goede weg!’
Stichting Steenbreek eindigde vorig jaar op de vijftiende plaats van de ranglijst. Dat Steenbreek al 2 jaar tot de top 25 van de Duurzame 100 behoort vindt Wout Veldstra, voorzitter van Stichting Steenbreek, ‘al een prestatie op zich’.
Net als vorig jaar staan er geen wetenschappers, politici en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in de lijst, maar succesvolle bottom-upinitiatieven. Op de eerste plek eindigde dit jaar De Jonge Klimaatbeweging.
Duurzame initiatieven
Trouw presenteert sinds 2009 elk jaar een lijst met de meest duurzame initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tot 2019 ging het om prominente Nederlanders: wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven. Sinds vorig jaar richt de lijst zich op ‘initiatieven van onderop’, dus van burgers. De eerste die de toppositie van deze lijst bekleedde was Dirk Groot, een Nederlandse milieuactivist die bekendstaat als de ‘Zwerfinator’ en elke dag op pad gaat om afval te rapen waarbij hij elk stuk geraapt afval fotografeert en opneemt in een database.
De bekendmaking van de eerste 25 namen op de lijst voor 2020 gebeurde gisteravond (donderdag 8 oktober) in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam met als sprekers onder anderen Marjan Minnesma, Jan Rotmans (hoogleraar) en Dirk Groot. De presentatie was online te volgen.
Stichting Steenbreek
Stichting Steenbreek wil middels acties de leefomgeving vergroenen. Onder de naam Operatie Steenbreek worden met de 140 gemeenten, 6 provincies, 4 waterschappen en een woningcorporatie die zich hebben aangesloten, acties opgezet om samen met inwoners en bedrijven de leefomgeving te vergroenen door middel van acties zoals ‘Tegel eruit, plant erin’, korting bij de aanschaf van regentonnen of het vergroenen van een straat.