Steenbreek verwelkomt tien nieuwe gemeenten aan de start van 2023

Stichting Steenbreek gaat het nieuwe jaar in met tien nieuwe gemeenten die zich hebben aangesloten. Het zijn Brunssum, Eersel, Heusden, Kaag en Braassem, Leudal, Opsterland, Overbetuwe, Schiermonnikoog, Staphorst en Veenendaal. Daaruit blijkt dat steeds meer gemeenten de noodzaak zien om samen te werken voor meer groen.

Uit de toename van het aantal gemeenten dat zich aansluit bij Stichting Steenbreek, inmiddels al meer dan 170, klinkt het besef dat gemeenten, organisaties en burgers aan de slag moeten. De aansluiting bij Steenbreek sluit aan bij de ambities die veel gemeenten in Nederland hebben op de thema’s klimaat en biodiversiteit. Dat bleek ook al uit de coalitieakkoorden (2022-2026) die gesloten werden na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.

 

Kleinste gemeente
Met het aansluiten van Schiermonnikoog heeft ook de kleinste gemeente van Nederland (943 inwoners op 31 januari 2022, bron: CBS) laten blijken dat het duurzaam wil vergroenen. “Steenbreek past goed bij het behouden en versterken van het groene karakter van het dorp Schiermonnikoog”, zegt Gerard Buining, beleidsmedewerker openbare ruimte van de gemeente. Voor 2023 staan al diverse acties op de agenda, zegt Buining. “Gemeente Schiermonnikoog brengt dit jaar een nieuw maai- en schouwbestek op de markt voor het ecologisch beheren van bermen, bloemenweiden en sloten. Daarnaast leggen we een bloemenweide aan achter het gemeentehuis.”

Tegelcontainers
Een andere gemeente is Veenendaal. “In 2023 willen we als Steenbreek-gemeente de inwoners van Veenendaal nóg enthousiaster maken om hun leefomgeving te vergroenen”, zegt wethouder Dylan Lochtenberg van openbare ruimte en klimaatadaptatie. “Groen is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling in warme tijden en helpt bij wateropslag in natte tijden. Klimaatadaptatie is natuurlijk een meerjarenplan, maar alle maatregelen die we mórgen al kunnen uitvoeren in Veenendaal, hebben meteen effect. Samen maken we het verschil en dan zorgen we voor een klimaatbestendige en gezonde, fijne leefomgeving.”

Voor dit jaar staan al verschillende acties op de agenda, zegt Lochtenberg. “In 2023 staan verschillende vergroeningsprojecten met buurtbewoners op de planning: we plaatsen weer tegelcontainers, er worden geveltuinen aangelegd bij reconstructies en we zetten nog meer in op duurzaamheidssubsidies. Kortom, met meer groen houden we het hoofd koel en de voeten droog!”

Deelnemers
Meer informatie over de deelnemers aan Stichting Steenbreek is te vinden op de website van de stichting. Gemeenten kunnen zich overigens het gehele jaar door aanmelden als deelnemer.