Steenbreektrofee 2020 verplaatst naar volgend jaar

De keuze voor de winnaar en de uitreiking van de Steenbreektrofee 2020 zijn voorlopig verplaatst naar volgend jaar. Het bestuur van Stichting Steenbreek ziet door de verscherpte maatregelen van het kabinet in verband met de coronacrisis, geen kans om de activiteiten rond deze jaarlijkse groenprijs dit jaar af te ronden.

 Op vrijdag 2 oktober zou de jury onder voorzitterschap van Margot Ribberink bij elkaar komen om een voorselectie te maken uit de vele inzendingen voor deze trofee. Die wordt elk jaar uitgereikt aan initiatieven die betrekking hebben op onder meer de bevordering van de biodiversiteit en gezondheid en die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Dit jaar stond het sociale domein – met als thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’ – centraal. Aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners van Steenbreek kunnen meedingen naar de Steenbreektrofee. Dit kan van een gemeente of provincie zijn, maar ook van een buurtvereniging, wijkorganisatie of corporatie. Voorwaarde is dat de projecten zijn uitgevoerd en een bijdrage leveren aan de vergroening.

‘Na de verscherpte maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus vinden wij het als bestuur niet verantwoord dat de jury komende vrijdag in Amersfoort bij elkaar komt voor de eerste schifting van de inzendingen’, zegt Wout Veldstra, voorzitter van Stichting Steenbreek. ‘Dit geldt ook voor de beoordeling op locatie bij de drie genomineerden op vrijdag 30 oktober.’

Dit houdt in dat de activiteiten voor dit jaar (de beoordeling en uitreiking van de trofee) vooralsnog naar volgend jaar worden verplaatst. De uitreiking van de trofee stond gepland voor 26 november, tijdens de geplande Steenbreek Inspriratiedag in Hoeven. ‘We wachten de ontwikkelingen de komende tijd af en als het er allemaal weer wat gunstiger uitziet, stemmen we tijdig in samenspraak met de jury de nieuwe data af.’

Het is overigens door het uitstel niet mogelijk dat alsnog nieuwe initiatieven voor dit jaar worden aangedragen. In 2021 wordt, naast de afronding van de activiteiten voor de trofee van dit jaar, weer een reguliere verkiezing gehouden.