Stichting Actief Spijk wint Steenbreektrofee 2019

Stichting Actief Spijk is als winnaar uit de bus gekomen tijdens de uitreiking van de Steenbreektrofee op de Nationale Groendag in Wageningen. De aanmoedigingsprijs ging naar het Jan-Hendrik Smit Hofje in Den Helder. Dit maakte Robert Graat, van Staatsbosbeheer, namens de jury bekend.

Op 11 oktober zijn de tien inzendingen voor de Steenbreektrofee beoordeeld. Vier van deze tien projecten zijn door de jury genomineerd en op 25 oktober op locatie door de jury bekeken. De jury, onder leiding van klimaatdeskundige en Steenbreekambassadeur Margot Ribberink, was vooral onder de indruk van het winnende project ‘Realisatie van het Dorpshart’ van Stichting Actief Spijk (gemeente Zevenaar). De betrokkenheid van de inwoners heeft geleid tot een vruchtbare samenwerking met zowel gemeente Zevenaar als woningbouwvereniging, parochiebestuur, verenigingen en het omliggend bedrijfsleven. De noodzaak om waar mogelijk verstening te vervangen door groen is door gemeente en inwoners opgepakt als aftrap voor Operatie Steenbreek in de gemeente Zevenaar. In het dorpshart van Spijk zijn versteende tuinen omgetoverd tot groene voortuinen. Juryvoorzitter Ribberink: ‘De jury waardeert de grote aandacht die is besteed aan zowel duurzaamheid als biodiversiteit.’

Aanmoedigingsprijs 2019
In relatief korte tijd is veel bereikt in het Jan-Hendrik Smit Hofje in de wijk Tuindorp in Den Helder. De jury vindt het een uitstekende zaak dat de doelstellingen zijn vastgelegd in een convenant dat is gesloten tussen gemeente, woningstichting en belangenvereniging. De jury waardeert de openstelling van het hofje voor de buurtgenoten die er nu ook hun kinderen laten spelen. De jury vindt het belangrijk om nu het schoolplein verder aan te pakken en te vergroenen in samenspraak met de school, gemeente en directe buurtgenoten. Dan gaat het totaal een echt Steenbreek-project worden. Redenen genoeg om dit project te belonen met de aanmoedigingsprijs.

Doel
Stichting Steenbreek is middels deze prijsvraag ook voor de komende jaren op zoek naar relevante innovatieve voorbeelden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut en die illustreren waar Steenbreek voor staat. Dit zijn initiatieven die betrekking hebben op onder meer de bevordering van de biodiversiteit, gezondheid en sociale cohesie, en die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Deze kunnen weer als inspiratie en voorbeeld dienen voor anderen. Bij Stichting Steenbreek aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners kunnen meedingen naar de jaarlijks uit te reiken Steenbreektrofee.