Inschrijving voor studiereis is geopend Studiereis Brugge: groene parel van Vlaanderen

Stichting Steenbreek en Vakblad Groen organiseren in september een tweedaagse studiereis naar de groene parel Brugge. Brugge is een voorbeeldstad op het gebied van groenbeleid voor Vlaamse, maar zeker ook voor Nederlandse gemeenten.

Brugge is een zeer bekende stad vanwege de historische binnenstad met een indrukwekkend bomenbestand. In tegenstelling tot veel andere gemeenten in Nederland en Vlaanderen kiest Brugge ervoor om de kennis en ervaring in huis te houden. Zo kent de gemeente een eigen groendienst en heeft zij diverse landschapsarchitecten in dienst om de kwaliteit van de publieke ruimte op een zo hoog mogelijk niveau te behouden.

Actuele items

Brugge werkt aan de actuele thema’s als klimaatadaptatie. Om goed bestand te zijn tegen de klimaatverandering zet Brugge in op meer groen in de stad. Zo heeft de stad tal van wadi’s om overtollig regenwater op te vangen. Ook de biodiversiteit is een belangrijk aandachtspunt.

Brugge was pionier in Vlaanderen toen eind jaren negentig overgestapt werd naar pesticidenvrij beheer van de openbare ruimte. Dat uit zich onder meer in doordachte beplantingsplannen, waar plantlagen elkaar opvolgen. De centrale begraafplaats is daar een voorbeeld van met een ongekende diversiteit aan planten.

De parken in en om de stad bieden een grote variëteit aan monumentale bomen in combinatie met bloeiende kruidenlagen en heesters. Waar eenjarigen het beeld domineren, is Brugge nu bezig met een transitie naar combinaties met vaste planten. Vaste planten zijn meer onderhoudsvriendelijk en leveren een grotere bijdrage aan de biodiversiteit.

De speerpunten tijdens deze excursie zijn de manier waarop groen de leef- en werkomgeving versterkt én wat de effecten daarvan zijn op klimaatadaptatie en biodiversiteit. Maar we kijken ook naar de conflicten die daardoor ontstaan in de historische binnenstad.

Praktische informatie

Datum: 17 en 18 september

Dag 1:

  • Aankomst met bus vanuit Nederland 12.00 uur.
  • Lunch tot 13.00 uur en daarna start programma.
  • Programma duurt tot 17.00 / 17.30 uur.

Dag 2:

  • Start programma 9.00 uur.
  • Lunch rond 13.00 uur, daarna programma tot 15.30 uur.
  • Om 15.30 uur met de bus of met eigen vervoer richting Nederland.

Programma

Naar het programma

Kosten

U kunt kiezen uit drie aanmeldingsmogelijkheden:

  1. Voor 650.- euro bieden wij u het vervoer (Nederland – Brugge), programma, sprekers, verblijfsruimten, 2x lunch en 1x diner.
  2. Voor 550.- euro bieden wij u het bovenstaande pakket zonder vervoer. U reist op eigen gelegenheid.
  3. Steenbreekdeelnemers en lezers van Vakblad Groen en Stedelijk Interieur krijgen 50,- euro korting.

Interesse / Aanmelden?

Gaat u mee? Meld u dan hier aan.
033 4794050
info@steenbreek.nl