Subsidie adviseurs helpen Operatie Steenbreek Nijmegen

Er zijn verschillende subsidie mogelijkheden voor het groener maken van je eigen tuin. De gemeente Nijmegen geeft bijvoorbeeld subsidie voor het ontstenen van een tuin, het afkoppelen van de regenpijp en voor het  aanleggen van een geveltuin of een groendak. Ook Waterschap Rivierenland verleent subsidie. Operatie Steenbreek Nijmegen wil mensen helpen die het lastig vinden om een subsidie aan te vragen. Subsidies zijn meestal bedoeld voor individuele aanvragers, maar soms kun je die ook samen met je buren aanvragen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Zowel Operatie Steenbreek Nijmegen, de gemeente als Waterschap Rivierenland hebben de  groene inzet van inwoners hard nodig. Door tuinen groener te maken, kunnen we samen voorkomen dat het riool wordt overbelast bij hoosbuien. En we zorgen er samen voor dat de stad ook bij tropische dagen niet te warm wordt.

10 euro per m2 dakoppervlak
Voor het afkoppelen van regenwater, een geveltuin of een groendak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Twee adviseurs helpen vanaf nu inwoners gratis om wegwijs te worden uit de mogelijkheden. Ook helpen ze zo nodig bij het invullen van de formulieren: Hans Visser, Adviseur Water bij de gemeente Nijmegen en beheerder van het Waterservicepunt en Han Derckx, Adviseur subsidies bij Operatie Steenbreek Nijmegen.  De subsidie voor afkoppelen van regenwater kan bijvoorbeeld oplopen tot zo’n 10 euro per m2 dakoppervlak.

Koelte in de zomer
Een groene tuin is fijn omdat bomen en struiken de tuin en een huis koeler houden in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. De stad is in een warme zomer zo’n 7 graden warmer dan de omgeving eromheen. Een groene tuin is dus een gratis airco én een paradijs voor vogels en vlinders. Onder een boom kan het maar liefst 15 graden koeler zijn. Bovendien kan bij hoosbuien het regenwater gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee wordt het riool ontlast.

Kijk voor meer informatie over de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen en de mogelijkheden voor zowel subsidie van de gemeente als van Waterschap Rivierenland op www.debastei.nl/steenbreek.