Subsidie voor tuinen op de Noord-Veluwe

Sinds 1 maart kunnen inwoners subsidie aanvragen voor de vergroening van hun tuin, en zich beter voorbereiden op droogte, hitte en hoosbuien. Deze zogeheten ‘stimuleringsregeling’ is een initiatief van de Noord-Veluwse gemeenten in samenwerking met waterschap Vallei en Veluwe en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

Door de klimaatverandering komen er vaker extreme weersomstandigheden in Nederland voor. Denk bijvoorbeeld aan hoosbuien en droge zomers. Wie een aantal kleine maatregelen in zijn tuin treft, houdt droge voeten na een flinke hoosbui en biedt extra ruimte aan planten en dieren in zijn tuin. De stimuleringsregeling is sinds 1 maart 2021 gestart en loopt meerdere jaren door.

Gemeentegrens
De subsidie is voor inwoners uit de zeven regiogemeenten: Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem. De gemeenten hebben bewust gekozen voor een regionale aanpak om inwoners te stimuleren om tuinen te vergroenen. “We willen hierin samenwerken. Waterproblematiek houdt niet op bij de gemeentegrens natuurlijk. Bovendien zijn we vergelijkbare gemeenten, dus waarom ieder voor zich, als we elkaars kennis en kunde ook kunnen gebruiken?”

Aanvragen subsidie
Alle informatie over de maatregelen en voorwaarden is te vinden op de website van Veluwe Duurzaam. Hier kunnen inwoners kunnen ook hun aanvraag indienen. Deze moet eerst worden beoordeeld, zodat de aanvrager weet of er nog voldoende subsidie beschikbaar is voor zijn plannen. Hiernaast kunnen inwoners een webinar volgen over de subsidieregeling.

Over Veluwe Duurzaam
Bij Veluwe Duurzaam kunnen inwoners en bedrijven terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing, verduurzaming van woning, tuin en milieu. Veluwe Duurzaam werkt in opdracht van de zeven regiogemeenten: Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten.