Talkshow ‘De Groene Stad: Natuurinclusief Bouwen en Omgevingsvisie’ terugkijken

Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Stichting De Groene Stad, Expoproof, DuurzaamDoor en Heijmans hebben donderdag 3 december jl. een informatieve en inspirerende talkshow georganiseerd als start om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te gaan versnellen.

Belangrijkste aanleiding zijn de zorgen over het grote geconstateerde verlies aan biodiversiteit in de laatste 27 jaar. Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Ze zijn de bestuivers van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron van vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf. Organiserende partijen hebben vorig jaar een coalitie gevormd die een gezamenlijke oproep heeft gedaan aan drie ministeries om ‘Natuurinclusief bouwen tot norm te verheffen’.

Talkshow ‘De groene Stad: Natuurinclusief Bouwen en Omgevingsvisie’
Margot Ribberink
(voormalig weervrouw en huidig ambassadeur Stichting Steenbreek) ging tijdens de talkshow van 3 december jl. in gesprek met Harwil de Jonge (Heijmans) en Monica Wichgers (wethouder gemeente Culemborg) over de rol van overheden en projectontwikkelaars met daarbij een uniek inkijkje in het project nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg. Samen met Jelle de Jong (IVN/DuurzaamDoor) ging zij in gesprek over de vertaalslag naar de praktijk vanuit natuurbescherming en de bouwopgave waar Nederland voor staat. De wijk Kerckebosch in Zeist bood hiervoor inspiratie. Tijdens de uitzending maakte Leon Smet (Stichting De Groene Stad) ook bekend dat België de Green Cities Award heeft gewonnen. De laatste jaren is de stad Beringen getransformeerd van een industriële mijnstad tot een groen juweel. Vele hectaren industrieel erfgoed zijn her ontwikkeld tot toeristisch-recreatief project.

Uitzending gemist of nog eens terugkijken?

De komende maanden worden nog veel meer icoonprojecten online gedeeld. Dit alles wordt verzameld in een routekaart die volgend jaar september aan de minister wordt aangeboden tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. De transitie naar een natuurinclusieve samenleving is volop in beweging.