Team Curio Prinsentuin wint finale vmbo-wedstrijd Tuinontwerp en Tuinaanleg

De landelijk finale van de Skills Talents wedstrijd Tuinontwerp en -aanleg is gewonnen door Bas de Bruijn en Delano Gommers, leerlingen van Curio Prinsentuin in Oudenbosch. Zij wisten de wedstrijd overtuigend te winnen met een 8,4. De tweede plaats is voor het team van Aeres VMBO Emmeloord. Team Yuverta VMBO Kesteren eindigde als derde.

 Aan de finale namen zeven teams van twee leerlingen deel. Zij hadden zich hiervoor geplaatst tijdens regionale voorronden die VHG organiseerde op diverse groene vmbo-scholen. De wedstrijd maakte onderdeel uit van ‘Skills The Finals’ in de Jaarbeurs Utrecht, georganiseerd door WorldSkills Netherlands. Er vonden bijna zestig vakwedstrijden op vmbo- en mbo-niveau plaats. Dennis Wiersma, minister voor primair en voortgezet onderwijs, bezocht de wedstrijden en ging in gesprek met de wedstrijdorganisator Tuinontwerp en -aanleg Nicole Slagmolen.

De opdracht
De deelnemers hadden vijf uur de tijd om een tuin van twee bij drie meter te maken voor ‘mijnheer en mevrouw De Vries’. Zij willen graag een tuin met veel beplanting, een vlonder dat als terras kan dienen en een gedeelte bestrating waarop zij hun barbecue kunnen plaatsen. “Allemaal werkzaamheden voor de hovenier”, legt Nicole Slagmolen uit. “Aan de hand van de ontwerptekening maakt elk team een eigen werkaanpak. De jurering is serieus, maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat ze een leuke ervaring opdoen tijdens zo’n wedstrijd.”

Hoogste score
De jury beoordeelde de teams onder andere op hun aanpak, het samenwerken, duurzaamheid, creativiteit, veiligheid en het resultaat. Bas de Bruijn en Delano Gommers wisten de meeste punten te behalen. “Dit hadden we wel gehoopt, maar nooit verwacht”, aldus Delano. “Het ging hartstikke goed, wat een geweldige dag was dit!”, vindt Bas. Beide deelnemers zijn vastbesloten om van dit vak hun beroep te maken.

Voor de stad
De tuinen, die zijn aangelegd in bakken, krijgen een plaats in de gemeente Utrecht. Zo kunnen de inwoners nog lang genieten van het moois dat de jeugdige deelnemers hebben gemaakt.

 Kennismaking met het groene vak
Koninklijke VHG organiseert deze wedstrijden voor vmbo-leerlingen dit jaar voor het eerst. Dat gebeurt in overleg met WorldSkills Netherlands, samen met de AOC’s en de Groene Hotspots. Doel is vmbo-leerlingen beter kennis te laten maken met het beroep van hovenier. De deelnemers ervaren hoe het is om met elkaar samen te werken, krijgen een indruk van het groene vak en maken kennis met de AOC’s en de groenbedrijven die zijn verenigd in de Koninklijke VHG en de Groene Hotspots. De vmbo’ers zien ook wat het mbo te bieden heeft. Daarmee wordt de doorstroom naar de groene mbo-opleidingen bevorderd.