Tegels eruit, planten erin in de Generaal Bothastraat in Haarlem

Op vrijdag 1 juli onderging de Generaal Bothastraat in Haarlem een ware transformatie. Geïnspireerd door het project Steenbreek023 kregen acht huishoudens een nieuwe geveltuin.

De bewoners willen minder stenen en meer groen in de straat om de hittestress van de stad te verminderen en het regenwater meer kans te geven in de bodem te zakken, voordat de straten blank komen te staan. Groen zorgt voor een prettige sfeer en voor biodiversiteit. En je ontmoet je buren op een leuke manier.

Ondersteuning
Initiatiefnemer Koen Baart en zijn buren gaan vanaf vrijdag 1 juli samen aan de slag. Zij krijgen ondersteuning van Kwekerij Loef voor de planten en Spaarnelanden voor het afvoeren van zand en tegels. Ria Bos, landschapsadviseur, heeft een geveltuinexcursie met de bewoners gehouden ter inspiratie. Met stoepkrijt is aangegeven welke tegels zij gaan vervangen om mini geveltuintjes aan te leggen.

Groen straatbeeld
Voor kleine tuinen zijn er klimplanten en voor grote tuinen is er ook laag groen. De plantenkeuze stemmen de buren met elkaar af, zodat er een mooi, gevarieerd, groen straatbeeld ontstaat. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de stoep minimaal 120 cm breed blijft, zodat iedereen er nog makkelijk langs kan met rolstoel en boodschappenwagen. Kortom, een goed doordacht plan om de straat op een bijzondere manier te vergroenen.

Steenbreek023
Operatie Steenbreek heeft een belangrijk doel: de tuinen in Haarlem vergroenen. Hiervoor zoekt Steenbreek samenwerking, verbindingen en organiseert het project allerlei activiteiten voor en met Haarlemmers. Kijk voor meer informatie op Steenbreek023 of mail naar info@steenbreek.nl

Bron:
Gemeente Haarlem